Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка, організація і управління підприємствами


Кудінова Ірина Петрівна. Ефективність виробництва продукції рослинництва в сільськогосподарських підприємствах : Дис... канд. екон. наук: 08.06.01 / Національний аграрний ун-т. — К., 2004. — 246арк. — Бібліогр.: арк. 198-215.



Анотація до роботи:

Кудінова І.П. Ефективність виробництва продукції рослинництва в сільськогосподарських підприємствах. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Національний аграрний університет, Київ, 2004.

Дисертаційна робота присвячена питанням вивчення ефективності виробництва продукції рослинництва в сільськогосподарських підприємствах в умовах формування ринкових відносин.

У результаті проведеного дослідження обґрунтовано методологічні основи організації ефективного виробництва продукції рослинництва, запропоновані шляхи підвищення ефективності на основі економічного інтересу приватного власника, залучення інвестицій та інновацій на оновлення основного капіталу з метою забезпечення високої конкурентоспроможності рослинництва.

Розроблена концепція ведення галузі рослинництва на основі приватної власності на землю і трансформованих земельних відносин, запропоновані форми і методи державного регулювання виробництва високоякісної конкурентоспроможної продукції рослинництва, а також обґрунтовані пропозиції щодо підвищення ефективності галузі рослинництва з урахуванням особливостей сучасної аграрної політики.

Проведений системний аналіз господарської діяльності окремих підприємств Черкаської області і на основі уточненої методики моделювання та оптимізації функціонування основних галузей рослинництва намічено реалізацію заходів щодо біологізації та екологізації галузі рослинництва; удосконалено напрямки, фактори, умови нарощування і доведення продовольчого забезпечення продукцією рослинництва населення регіону до науково обґрунтованих норм споживання та створення експортного потенціалу з урахуванням державної та регіональної підтримки.

1. За роки ринкових перетворень економіки України в галузі сільського господарства спостерігаються негативні тенденції, зменшуються обсяги виробництва продукції, підвищується собівартість одиниці продукції, погіршується соціально-економічний розвиток села. В цих умовах ефективне рослинництво є одним із найважливіших факторів стабілізації сільськогосподарського виробництва та підвищення добробуту сільських товаровиробників.

2. Ефективність – складна економічна категорія, в якій відображаються дії об’єктивних економічних законів і висвітлюється одна з найважливіших сторін суспільного виробництва. Дослідження цієї категорії буде не повним, якщо ми не врахуємо різних її видів, зокрема економічної, технологічної, соціальної, екологічної, енергетичної ефективності.

3. Ефективність виробництва продукції рослинництва в сільськогосподарських підприємствах передбачає таку організацію господарської діяльності, яка ґрунтується на раціональному використанні ресурсів (землі, основного і оборотного капіталу, робочої сили), що може забезпечити лише впровадження новітніх технологій, дотримання вимог біологізації та екологізації виробництва.

4. Одним із елементів новітніх технологій є оптимізація розміщення посівів сільськогосподарських культур на грунтах з різним вмістом поживних речовин, що дозволяє суттєво підвищити ефективність галузі рослинництва. В дисертаційній роботі розроблено числову економіко-математичну модель формування урожайності сільськогосподарських культур з урахуванням потенційної родючості грунту в розрізі полів сівозмін. Реалізація розробленої моделі дає можливість значно підвищити ефективність виробництва продукції рослинництва.

5. Причинами не використання інноваційної моделі розвитку аграрного сектору є низький рівень залучення інвестицій, насамперед, через непривабливість сільськогосподарського виробництва, незадовільного економічного стану та впливу негативних макроекономічних чинників: недосконалість законодавчо-нормативної бази, високий рівень тінізації доходів, низький рівень платоспроможного попиту на продукцію, високий рівень податків, відсутність ринкової інфраструктури, що погіршує збут продукції тощо.

6. У роботі розроблена методика, яка ґрунтується на співвідношенні показників “витрати - обсяг продукції - прибуток”. Алгоритм одержання моніторингової оцінки ефективності виробництва забезпечує визначення такого обсягу реалізації сільськогосподарської продукції, який забезпечує відшкодування всіх витрат і одержання прогнозованого прибутку; величини прибутку при певному обсязі реалізації продукції рослинництва; впливу зміни величини витрат, обсягу і цін реалізації на прибуток підприємства; раціональної (оптимальної) структури витрат на виробництво одиниці продукції.

7. Сучасне сільське господарство України повинно розвиватися з дотриманням агроекологічного напрямку та виробництва безпечних для здоров’я людини продуктів харчування. Україна має достатні можливості для цього: науковий потенціал, здатний розробляти екологічно-безпечні технології; має категорію населення, яка бажає споживати екологічно чисті продукти і платити за них вищу ціну; нарощувати експорт такої продукції. Для цього необхідно організовувати дієвий контроль за якістю продукції на всіх етапах її виробництва, розробити систему стимулювання випуску екологічно-чистої продукції. Все це повинно бути пріоритетом державної підтримки.

8. Інструментами державної політики підтримки розвитку сільського господарства на даному етапі мають бути: пряма бюджетна державна підтримка сільськогосподарських товаровиробників, виплачувана у вигляді дотацій і компенсацій, створення державних запасів продовольства шляхом використання заставних цін, державні капітальні інвестиції, що є інвестиціями в пріоритетні галузі виробництва, товарні пільгові короткострокові кредити.

Публікації автора:

  1. Кудінова І.П. Особливості формування ефективного використання природних ресурсів у ринкових умовах // Економіка АПК. – 2002. - № 2. – С. 51-52.

  2. Кудінова І.П. Регіональні особливості земельної реформи // Вісник Сумського національного аграрного університету. – 2002. - № 1(12). – С. 261 - 263.

  3. Кудінова І.П. Організація сталого сільськогосподарського виробництва регіону // Науковий вісник НАУ. – 2002. – Вип. № 56. – С. 108-110.

  4. Кудінова І.П. Управління витратами та їх вплив на ефективність виробництва продукції рослинництва // Агроінком. – 2004. - № 9-10. - С. 63-66.

  5. Кудінова І.П. Моделювання структури земельних ресурсів підприємств різних форм власності // Організаційно-економічні проблеми розвитку АПК: У чотирьох частинах. /За ред. П.Т. Саблука. – К. : ІАЕ, 2001. – Ч. 2. – С. 294-297.

  6. Кудінова І.П. Особливості задачі моделювання процесів управління природними ресурсами // Кібернетика в сучасних економічних процесах: Зб. текстів виступів на республіканській міжвузівській науково-практичній конференції. – К, 2002. – С. 90-94.

  7. Кудінова І.П. Моделювання структури механізму ефективного використання земельних ресурсів // Зб. наук. праць Луганського національного аграрного університету: Матеріали міжнародної науково-практичної конференції. –Луганськ, 2002. - № 14(26). – С. 290-293.

  8. Кудінова І.П. Використання земельних ресурсів в господарствах різних організаційних форм виробництва // Ринкова трансформація економіки АПК: Колективна монографія у чотирьох частинах. /За ред. П.Т. Саблука, В.Я.Амбросова, Г.Є Мазнєва. – К. : ІАЕ, 2002. – Ч. 1. – С. 401-404.