Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка, організація і управління підприємствами


Гуцул Тетяна Анатоліївна. Економічна ефективність виробництва і формування ринку молока (на прикладі підприємств приміської зони м. Києва): Дис... канд. екон. наук: 08.06.01 / Національний аграрний ун-т. - К., 2002. - 182арк. - Бібліогр.: арк. 153-167.



Анотація до роботи:

Гуцул Т.А. Економічна ефективність виробництва та формування ринку молока (на прикладі підприємств приміської зони м. Києва). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка підприємства й організація виробництва. – Національний аграрний університет, Київ, 2002.

У дисертації розкриваються теоретичні основи формування економічної ефективності сільськогосподарського виробництва та ринку молока в приміських зонах. В роботі досліджено темпи розвитку економічної ефективності виробництва, переробки і формування ринку в приміській зоні і місті Києві. Вказано, що негативні тенденції у виробництві та переробці молока, які склалися в регіоні, можуть бути усунені внаслідок відновлення стійкої кормової бази молочного скотарства, покращення інвестиційного клімату в приміській зоні, вдосконаленню інтеграційних процесів в молокопродуктовому комплексі, запровадження внутрішньогосподарського ринку.

Виконані дослідження дозволяють зробити наступні висновки:

1. При економічній нестабільності ситуація в молочному скотарстві приміської зони м. Києва значно погіршилась: зменшилися поголів’я корів, обсяги виробництва і реалізації молока та його споживання населенням , зросли ціни на виробничі ресурси, особливо корми, технічні засоби, медикаменти і в результаті виробництво молока стало збитковим.

2. Незважаючи на кризову ситуацію в молочному скотарстві в приміській зоні м. Києва є господарства з високоефективним розвитком галузі. Так, в ДПЗ „Плосківський” не зменшуючи поголів’я корів, довели їх продуктивність до світових норм. В 1999 році середньорічний надій молока від однієї корови становив 6099 кг, а рівень рентабельності виробництва молока - 67,9 відсотка. Такі високі показники ефективності виробництва досягнуті внаслідок розвитку власного кормовиробництва, яке дозволяє забезпечувати корів збалансованою годівлею.

3. Основний напрям розвитку молочного скотарства в приміській зоні м. Києва - збереження поголів’я корів та нарощування їх продуктивності. Приміська зона здатна до самозабезпечення молоком і молочними продуктами.

4. З 1997 по 1999 рік реалізація молокосировини переробним заводам з боку сільськогосподарських підприємств зони зменшилась на 3,1%, при цьому продаж через власні магазини і палатки зростає, що є наслідком створення в господарствах цехів та ліній по переробці молока. Але така практика має багато недоліків: в результаті встановлення на цих підприємствах найпримітивнішого обладнання, виникають проблеми якості та асортименту продукції, а високий рівень мотивації праці не забезпечує бажаного ефекту у зв’язку з серйозними організаційними й технічними проблемами.

5. Виробництво молока тісно пов’язано з розвитком підприємств по його переробці. Серйозною проблемою для ефективного розвитку молокопереробних підприємств приміської зони м. Києва стало значне зменшення виробництва молока, паралельно зменшуються і обсяги його продажу переробним підприємствам. В наслідок цього їх потужності використовуються менше ніж на 1/3, що призводить до підвищення амортизаційних витрат і затрат праці на виробництво одиниці продукції.

6. В окремих підприємствах обсяги виробництва молочної продукції зростають, але тільки внаслідок доставки молочної сировини з господарств, віддалених від м. Києва. Прикладом найбільш ефективного функціонування в сучасних умовах є діяльність ВАТ “Галактон”, яке з метою повнішого завантаження виробничих потужностей, змушене закуповувати молоко у господарствах Київської, Житомирської, Чернігівської, Черкаської, Полтавської та Одеської областей, що призводить до підвищення ціни на сировину.

7. Якщо розглядати розвиток інтеграційних процесів з позиції економічних інтересів виробників молока-сировини та переробних підприємств, то організаційні форми є тільки однією із складових молокопродуктового виробництва і продовольчого достатку, а найбільш важливим є реформування розвитку молочного скотарства з метою отримання рівновеликого прибутку на авансований капітал.

8. Ціни на молоко, вироблене в сільськогосподарських підприємствах, продукцію молокопереробних заводів та роздрібні ціни на молочну продукцію повинні формуватися за єдиною методологічною основою, забезпечити кожній ланці молокопродуктового підкомплексу прибуткове функціонування.

9. Необхідною умовою для ефективного розвитку взаємовідносин в молокопродуктовому підкомплексі є аналіз, виявлення і реалізація економічних інтересів, стримання падіння обсягів виробництва. Для цього потрібно: установити диференційовані ціни відповідно до якості продукції, налагодити тісну співпрацю сільськогосподарських підприємств з молокопереробними підприємствами, активно співпрацювати з індивідуальними здавачами та господарствами приватного сектора, нарощувати мережу фірмової торгівлі, реалізовувати власну продукцію без посередників.

10. Науковий аналіз сучасного стану виробництва молока переконує, що виробничо–технічні структури великих багатогалузевих колективних господарств за своєю сутністю можуть функціонувати в умовах ринкових відносин й відповідати їх вимогам. Вони мають значний потенціал конкурентності, який може бути реалізований при використанні економічного механізму, запропонованого в дисертації.

Список опублікованих праць

        1. Гуцул Т.А. До питання розвитку молочного скотарства в приміській зоні міста Києва // Науковий вісник Національного аграрного університету.- 2000.- №23.- С.85-89.

        2. Гуцул Т.А. Економічні аспекти молокопродуктового підкомплексу приміської зони м. Києва // Матеріали науково-практичної конференції, що відбулася 29-30 березня 2000р.- Київ: Національний агарний університет, 2000.- С.58-60.

        3. Гуцул Т.А. Економічні аспекти виробництва молока в господарствах приміської зони м. Києва // Науковий вісник Національного аграрного університету. - 2001.- №35.- С.236-239.

        4. Гуцул Т.А. Ефективність виробництва і переробки молока на підприємствах приміської зони м. Києва // Економіка АПК.- 2001.- №8.- С.37-41.