Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка, організація і управління підприємствами


Малигіна Валентина Дмитрівна. Механізми формування ринку продовольства в перехідній економіці : Дис... канд. екон. наук: 08.06.01 / Донецький держ. ун-т економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського. — Донецьк, 2003. — 248арк. — Бібліогр.: арк. 179-193.



Анотація до роботи:

Малигіна В.Д. Механізми формування ринку продовольства в перехідній економіці. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01.– Економіка, організація і управління підприємствами. – Донецький державний університет економіки і торгівлі ім.М.Туган-Барановського, Донецьк, 2003 р.

У дисертаційній роботі розроблено теоретико-методологічні основи та практичні рекомендації щодо обґрунтування механізмів формування ринку продовольства на післястартовому етапі трансформування економіки України. Визначено місце і роль управління якістю й безпекою товарів в задоволенні невпинно зростаючого попиту як основи розвитку ринку. Доповнено поняття “ринок” соціальними і політичними характеристиками, а в понятті “якість життя” населення виділено матеріально-речові, соціально-естетичні та економічні аспекти. Сутність продовольчої безпеки трактується на двох рівнях: як продовольча незалежність країни, що забезпечується вітчизняним виробництвом через внутрішній ринок, і як свобода населення від явного або прихованого голоду, що забезпечується не тільки вітчизняним виробництвом, а й імпортом. Виявлено вплив рівня достатності споживання харчових продуктів на розвиток купівельного попиту, а економічної доступності покупців до товарів – на якість харчування. Для запобігання деформації структури споживання запропоновано методику прогнозування ризиків нераціонального харчування на основі економіко-математичного моделювання. Обґрунтовано механізми формування ринку продовольства, головними серед яких є доктрина, концепція, політика, стратегія і тактика розвитку ринку, розроблені на основі невпинного зростання попиту населення на товари поліпшеної якості й підвищеної безпеки.

У дисертації наведено результати науково-теоретичного узагальнення системи формування продовольчого ринку на рівні підприємств, регіонів та держави загалом і вирішено методичні та практичні завдання розробки механізмів забезпечення розвитку ринку.

Основні науково-практичні результати дисертаційної роботи дозволили зробити такі висновки:

1. Сучасні тенденції розвитку економіки України, зумовлені внутрішньою логікою ринкової трансформації у поєднанні з процесами глобалізації, забезпечили перетворення ринку продовольства з дефіцитного в насичений, тобто в “ринок покупця”. Комплексна оцінка еволюції потреб і споживчого попиту показала, що розвиток ринку ґрунтується на зростанні купівельної спроможності населення на товари поліпшеної якості й підвищеної безпеки. Серед механізмів формування такого ринку першорядного значення набуває нині управління якістю й безпекою продуктів харчування по всьому продовольчому ланцюгу “від поля (ферми) до споживача” на основі так званого усвідомленого споживання і “моди” на здоровий спосіб життя. Споживчий попит на якісне й безпечне продовольство став центром формування ринку на підприємствах.

2. Дослідження розвитку ринку продовольства на основі поліпшення якості й підвищення безпеки товарів дало підстави доповнити поняття “ринок” соціальними і політичними характеристиками, в понятті “якість товару” виявити філософську і соціально-політичну компоненту, а в “якості життя” населення виділити матеріально-речові, соціально-естетичні та економічні аспекти. Ці та інші теоретичні напрацювання використано при обґрунтуванні механізмів формування ринку держави, регіону та підприємств.

3. Всебічний аналіз ринку продовольства за період трансформації економіки України засвідчує, що різке зменшення бюджетів споживачів спричинило скорочення його місткості і погіршення структури через переорієнтацію попиту на відносно дешевші продукти харчування (картоплю та зернові товари). До цього часу зберігається негативна тенденція витіснення з ринку продуктів харчування тваринного походження товарами шкідливого впливу. Основною причиною такого стану є економічна недоступність споживачів до товарів цілющого значення. Ситуація, що склалася на ринку продовольства, потребує ефективних механізмів його формування.

4. До концептуальних механізмів формування ринку продовольства віднесено підвищення доступності продуктів харчування для населення, розвиток товарності сільськогосподарського виробництва, удосконалення управління якістю й безпекою товарів з урахуванням невпинного зростання споживчого попиту. Ринковий попит, що формується на усвідомленому харчуванні, стає нині основою управління якістю й безпекою продовольчих товарів на кожному підприємстві. Глобалізація світогосподарських процесів і посилення міжнародної конкуренції вимагають від кожного підприємства гармонізації якості й безпеки товарів з міжнародними вимогам.

5. Формування ринку якісного й безпечного продовольства в контексті економічної доступності та рівня задоволення потреб населення доповнено показниками недоданої споживачам якості, що характеризують зони ризиків споживання товарів неналежної якості й безпеки. Оцінка результатів перевірок якості й безпеки продовольства Донецьким обласним управлінням у справах захисту прав споживачів дозволила визначити зони ризику споживання, які характеризуються високим рівнем і стійким характером, а тому повинні враховуватися при прогнозуванні ринку і розробленні стратегії його розвитку.

6. Запропоновано модель формування ринку продовольства на підприємствах, яка ґрунтується на державних і ринкових механізмах регулювання якості й безпеки продуктів харчування. До державних механізмів регулювання ринку продовольства, крім законодавства, віднесено доктрину, концепцію, політику і стратегію забезпечення продовольчої незалежності країни і безпеки населення. Ці механізми спрямовані на розвиток продовольчого ринку, поліпшення його структури, підвищення якості й безпеки продуктів харчування. Основною метою їх застосування виступає побудова соціально орієнтованої ринкової економіки.

7. Розроблено стратегію розвитку ринку як програму перспективних заходів забезпечення конкурентоспроможності продовольства вітчизняного виробництва на основі ефективного управління якістю й безпекою товарів на підприємствах. Верховенством такої стратегії є забезпечення прав споживачів на якісне й безпечне харчування та гідну якість життя. Для прогнозування ринків конкретних товарів запропоновано багатофакторну кореляційно-регресійну модель, яка дозволяє врахувати ризики недостатнього споживання цілющого продовольства.

8. Серед механізмів формування ринку продовольства та управління якістю й безпекою продукції на підприємствах виділено маркетинговий менеджмент, який сприяє забезпеченню конкурентоспроможності не тільки конкретного товару, а й підприємства загалом і орієнтує управління якістю й безпекою товарів на застосування міжнародних систем сертифікації продукції на відповідність європейським і світовим вимогам з урахуванням принципів ХАССП.

Публікації автора:

Публікації у спеціалізованих виданнях:

  1. Малыгина В.Д. Организационно-экономический механизм развития производства экологически безопасных продуктов питания // Экологическая экономика и управление. Т.2. Экономика для экологии. – Сумы: ИПП «Мрія-1» ЛТД. - 1997.- С. 249-252 (0,22 др.арк.).

  2. Малигіна В.Д. Аналіз сучасних тенденцій формування ринку безпечного продовольства // Торгівля і ринок України. – – Донецьк: ДонДУЕТ.- 1998. - Вип.7. - С. 72-80. (0,5 др.арк.).

  3. Малигіна В.Д., Титаренко Л.Д. Концептуальні основи регіональної політики в галузі якості та безпеки продуктів харчування // Тематичний збірник наукових праць: Обладнання та технології харчових виробництв. – Донецьк, 1999. – С. 79-81. Особистий внесок здобувача: сформульовано мету і задачі регіональної політики в області якості й безпеки продуктів харчування (0,15 др.арк.)

  4. Титаренко Л.Д., Малигіна В.Д., Аханенко Л.І. Проблеми виробництва та споживання продовольчих товарів в Україні: Збірник “Торгівля і ринок України”. Вип.8. Т.1. – Донецьк, 1999. – С. 291-296. Особистий внесок здобувача: проаналізовано динаміку споживання продовольства (0,14 др. арк.).

  5. Малигіна В.Д. До питання про якість та безпеку продуктів харчування // Торгівля і ринок України. Вип. 8. – Донецьк: ДонДУЕТ, 1999. – С. 286-291. (0,4 д.а.).

  6. Малигіна В.Д. До питання про проблему управління якістю і безпекою продовольства на сучасному етапі // Торгівля і ринок України. – Вип.10. Т.2. – Донецьк, 2000. – С. 252-260. (0,5 др.арк.).

  7. Малигіна В. Модель обґрунтування стратегії розвитку продовольчого ринку // Торгівля і ринок України. Вип 14. Том І. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2002. – С. 154-161. (0,5 др.арк.).

8. Малигіна В.Д. Роль управління якістю і безпекою продовольства в системі формування внутрішнього ринку // Економіка: проблеми теорії та практики: - Збірник наукових праць. – Випуск 140. – Дніпропетровськ: ДНУ. - 2002. – С. 80-85. (0,4 др.арк.).

  1. Дядечко Л.П., Малигіна В.Д. Сучасні тенденції формування ринку продовольства в Україні // Вісник ДІТБ. – Донецьк, 2002. – С. 185-189. Особистий внесок здобувача: розкрито сутність основних тенденцій розвитку ринку продовольства і описані позитивні тенденції (0,3 др.арк.).

  2. Дядечко Л.П., Малигіна В.Д. Продовольча безпека країни: сутність та практика забезпечення // Регіональні перспективи: Науково-практичний журнал. – Полтава, 2003. - №4-5(29-30). – С. 43-45. Особистий внесок здобувача: розкрито вплив продовольчої безпеки на формування ринку і визначено показники її оцінки (0,3 др.арк.)

Публікації в інших виданнях

11. Малыгина В.Д., Титаренко Л.Д., Малыгин В.В. Экологический мониторинг рынка продовольственных товаров как составляющая экономической эффективности / Тезисы докладов. – Харьков, 1996. - С. 54-55. Особистий внесок здобувача: запропоновано модель екологічного моніторингу ринку продовольства (0,1 др.арк.).

12. Малыгина В.Д. Государственное регулирование эффективности формирования и развития рынка продовольствия // Развитие рыночных процессов в Украине: макроэкономические и региональные аспекты: Труды научно-практической конференции. – Донецк: - ИЭП НАН Украины. - 1997. – С. 85-86. (0,1 др.арк.).

13. Малыгина В.Д. Статистическая оценка риска потребления// Количествени методи в икономиката – класика и новаторство: Научна конф. междунар. (Свищов, 12-15 ноября, 2000). – Болгария, Свищов: Стопанска Академия «Д.А.Ценов». - 2000.- С.166-170. (0,3 др.арк.)

14. Малыгина В.Д. Маркетинг как инструмент формирования рынка экологически безопасных продуктов питания // Проблемы формирования антикризисной политики и механизма банкротства предприятий. – Донецк: ИЭП НАН Украины. - 1998. – С. 359-361. (0,1 др.арк.).

15. Інфраструктура товарного ринку: Навч.посібник / Під ред. д-ра екон.наук, проф. І.В.Сороки. Кол. авторів. – Київ: НМЦВО МОіН України, НВФ “Студцентр”. - 2002. – С.543-557. Особистий внесок здобувача: проаналізовано стан ринку харчових жирів (1 др.арк.).

16. Дядечко Л.П., Малигіна В.Д. Соціальна спрямованість стратегії розвитку ринку продовольства // Прикладна соціальна політика: проблеми використання та розповсюдження. – Донецьк, 2002. – С. 50-55. Особистий внесок здобувача: обґрунтовано стратегію формування та регулювання розвитку ринку споживчих товарів із позиції її соціального значення (0,2 др.арк.).