Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка, організація і управління підприємствами


Темчишина Юлiя Леонiдiвна. Напрями пiдвищення ефективностi управлiння результатами дiяльностi пiдприємств хлiбопекарської промисловостi Київського регiону : Дис... канд. наук: 08.06.01 - 2003.



Анотація до роботи:

Темчишина Ю.Л. “Напрями підвищення ефективності управління результатами діяльності підприємств хлібопекарської промисловості Київського регіону”. Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 — економіка, організація і управління підприємствами. — Національний університет харчових технологій, Київ, 2003.

Дисертацію присвячено розв’язанню теоретичних, інформаційно-методичних та прикладних проблем управління формуванням результатів діяльності підприємств хлібопекарської промисловості в Київському регіоні в умовах трансформаційної економіки України.

В роботі визначено особливості результатів діяльності як об’єкта управління, досліджено теоретичні основи процесу формування та управлінського впливу на результати виробничо-фінансової діяльності підприємств.

Проведено всебічний аналіз виробничо-фінансових результатів трансформаційного періоду ринкових перетворень хлібопекарської галузі України в цілому і Київського регіону зокрема.

Оцінено тенденції фінансово-економічного забезпечення поточного функціонування, перспективного розвитку та формування результатів діяльності хлібопекарських підприємств міста Києва та області.

Розроблено ключові напрями підвищення ефективності управлінського процесу для забезпечення сталої позитивної динаміки виробничого та фінансово-економічного розвитку підприємств.

Обґрунтовано пропозиції щодо вдосконалення методів управління формуванням доходу і прибутку підприємства на основі інноваційної моделі асортиментних перетворень виробничої програми, застосування диференційованої цінової політики з метою гармонізації економічної та соціальної ефективності функціонування хлібопекарської галузі Київського регіону.

Визначено найбільш ефективний інструментарій для прийняття оптимальних управлінських рішень щодо формування позитивної динаміки результатів діяльності шляхом створення управлінського інформаційно-методичного комплексу на засадах сучасних інформаційних технологій.

  1. Концептуальною основою вирішення проблем економічного розвитку та підвищення ефективності управління процесом формування результатів діяльності виробничого підприємства пропонується вважати модель узгодження внутрішнього економічного механізму господарювання з механізмами зовнішнього (для підприємства) ринкового та соціального середовища, державного регулювання.

  2. Внутрішньогосподарський механізм - це механізм комерційного розрахунку, який є системою саморозвитку і самовідтворення, і характеризується самоплануванням, самофінансуванням, самоокупністю, самоконтролем та самоуправлінням підприємства будь-якої форми власності.

  3. У хлібопекарському виробництві основоположними важелями зовнішнього середовища є кон’юнктурні параметри ринку хліба і ресурсів для його виробництва та структуризація соціального середовища за чисельністю певних категорій споживачів хлібопекарської продукції та нормами її споживання, а саме:

багатих, середнього класу, бідних;

працюючого населення, пенсіонерів та дітей;

здорового населення, яке вимагає раціонального харчування та хворого населення, яке вимагає дієтичного харчування;

диференційовані норми споживання хлібобулочної продукції в стандартах раціонального та дієтичного харчування.

  1. Ефективний механізм державного регулювання повинен реалізувати політику компромісу щодо важелів зростання загального добробуту населення, його продовольчої безпеки з одного боку та необхідного та достатнього рівня результативності господарської діяльності підприємств різних форм власності, яка забезпечує їх самофінансування та загальне економічне зростання.

  2. Аналіз сучасного економічного стану та управління результатами діяльності хлібопекарських підприємств, а саме системним об’єктом “випуск продукції–доходи–витрати–прибуток”, здійснений методами економічного аналізу та економіко-статистичного моделювання, дозволив обґрунтувати механізм управління модулем “випуск продукції–доходи”. Його основою є формування асортиментного портфеля хлібобулочної продукції для забезпечення раціонального харчування здорового працюючого населення – споживача та продукцією дієтичного харчування споживача, структурованого за віковими ознаками, чисельністю хворих, які вимагають дієтичного харчування. Критерій економічної ефективності асортиментного портфеля – нормальний рівень рентабельності. Соціальна ефективність асортиментного портфеля – підвищення якості життя споживача хлібобулочної продукції через критерій здоров’я.

  3. Формування процесу управління модулем “доходи–витрати–прибуток” ґрунтується на таких висхідних положеннях: витрати – це похідна від процесу отримання доходу, а прибуток – це похідна від процесу отримання доходу та його атрибуту – витрат.

Методологія підвищення ефективності управління ґрунтується на досконалому інформаційно-методичному забезпеченні, сконцентрованому в сховищі даних і структурованих за класифікаційними ознаками внутрішньогосподарської та зовнішньої інформації. До інструментів підвищення ефективності управління об’єктом “доходи–витрати–прибуток” входять: аналіз економічних тенденцій, факторний ситуаційний аналіз, побудова прогнозтичних економіко-статистичних моделей на основі вибору раціональних статистичних методів обробки інформації, економічний аналіз показників та методів економічного моделювання.

  1. З метою підвищення ефективності управління результатами діяльності хлібопекарських підприємств Київського регіону пропонується:

наступний етап трансформаційних перетворень економіки хлібопекарської галузі здійснювати на створеній концептуальній інноваційній моделі структурних перетворень у випуску продукції раціонального та дієтичного харчування. Інновації дозволять узгодити економічну ефективність діяльності підприємства з соціальною. Зростання соціальної ефективності хлібопекарського виробництва повинно характеризуватись не низькими цінами, а позитивним його впливом на здоров’я населення регіону;

в політиці ціноутворення на хлібопекарських підприємствах впровадити диференціацію цін, забезпечуючи при цьому нормальну рентабельність реалізованої продукції за операційним прибутком. Ліквідувати негативні деформації процесу регулювання цін на хлібопекарську продукцію масового попиту через відновлення раціонального інтеграційного міжгалузевого взаємозв’язку “зерно-борошно-хліб” та удосконалення механізму державної регуляторної політики ціноутворення;

для активізації виробничих процесів на хлібопекарських підприємствах міста Києва та області та підвищення економічної і соціальної ефективності їх діяльності пропонується інноваційна модель розвитку виробництва хлібопекарської продукції з диференційованою ціновою політикою та помірним регулюванням цін як ключовий інструмент підвищення ефективності управління результатами діяльності хлібопекарських підприємств;

серед окремих раціональних форм цінової політики хлібопекарських підприємств в сучасних умовах виокремлюються:

  1. cаморегулювання диференційованих цін на хлібопекарську продукцію раціонального та дієтичного харчування на основі еластичності попиту від ціни для забезпечення обсягів, номенклатури і асортименту продукції, яка сприяє підвищенню якості життя різних споживачів;

  2. забезпечення підприємству через обмежене помірне державне регулювання цін досягнення нормальної прибутковості (відтворення витрат операційної діяльності плюс середня норма прибутку, необхідна і достатня для поточного і перспективного самофінансування та саморозвитку).

в процесі прийняття поточних та стратегічних управлінських рішень щодо системного об’єкту “випуск продукції–доходи–витрати–прибуток” використовувати інструментарій сучасних інформаційних технологій: фундаментальний управлінський економічний аналіз конструктивних елементів об’єкту, їх прогнозування та планування на основі економіко-математичного моделювання, в складі якого чільне місце повинні займати авторегресійні та багатофакторні кореляційно-регресійні моделі, моделі комплексної порівняльної оцінки результатів діяльності підприємств.

Публікації автора:

Статті у фахових виданнях

  1. Темчишина Ю.Л. Удосконалення механізму управління витратами на підприємствах харчової промисловості України // Наукові праці Українського державного університету харчових технологій (матеріали VII Міжнародної науково-технічної конференції “Пріоритетні напрями впровадження в харчову промисловість сучасних технологій, обладнання і нових видів продуктів оздоровчого та спеціального призначення”). – 2001. – №10. – С. 108-109. – 0,15 д.а.

  2. Чернелевський Л.М., Темчишина Ю.Л. Проблеми стабілізації економічного розвитку підприємств хлібопекарської промисловості у трансформаційному періоді // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – К.: НУХТ, 2002. – №11. – С. 117-118. – 0,3 д.а. (особистий внесок дисертанта: дослідження проблем трансформаційного періоду ринкового реформування хлібопекарського виробництва і удосконалення механізму стабілізації економічного розвитку підприємств галузі, 0,28 д.а.).

  3. Темчишина Ю.Л. Стратегічні напрями та проблеми розвитку асортиментної і цінової політики в хлібопекарському виробництві міста Києва // Управління сучасним містом. – 2002. – №1-3 (5).– С. 97-99. – 0,31 д.а.

  4. Темчишина Ю.Л. Результати діяльності підприємства як об’єкт управління // Регіональні перспективи. – 2003. – №2-3 (27-28). – С. 42-45. – 0,42 д.а.

  5. Темчишина Ю.Л. Перспективи гармонізації економічної та соціальної ефективності промислового виробництва на основі диверсифікаційної інноваційної моделі розвитку // Економіст. – 2003. – №5. – С. 96-97. – 0,35 д.а.

  6. Темчишина Ю.Л. Деякі аспекти удосконалення інформаційного забезпечення управління результатами діяльності підприємства в ринкових умовах господарювання // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 177: В 2 т. – Дніпропетровськ: ДНУ. – 2003. – Т. 2. – С. 583-591. – 0,43 д.а.

Тези доповідей

  1. Акіліна О.В., Темчишина Ю.Л. Проблеми оптимізації інформаційної бази в системі управління фінансовими результатами діяльності підприємств хлібопекарної промисловості України // Збірник матеріалів четвертої науково-теоретичної конференції, присвяченої десятій річниці ІММБ. – К.: ІММБ. – 2002. – С. 274-277. – 0,16 д.а. (особистий внесок дисертанта: механізм управління витратами на виробничих підприємствах на основі їх групування на змінні і умовно-постійні, 0,14 д.а.).

  2. Темчишина Ю.Л., Білик М.Д. Матеріальне заохочення у механізмі управління фінансово-економічним розвитком підприємства // Проблеми та перспективи створення і впровадження нових ресурсо- та енергоощадних технологій, обладнання в галузях харчової та переробної промисловості (матеріали VI міжнародної науково-технічної конференції). – Ч. 3. – К.: УДУХТ. – 2000. – С. 145-146. – 0,19 д.а. (особистий внесок дисертанта: створення ефективної моделі матеріального заохочення в системі механізму комерційного розрахунку господарської діяльності підприємства, 0,1 д.а.).

  3. Темчишина Ю.Л. Удосконалення оцінки ефективності діяльності підприємств в процесі ринкової трансформації економіки виробництва // Праці Другої міжнародної третьої всеукраїнської наукової конференції студентів та молодих вчених “Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання”. – Ч. 1. – Донецьк: ДонНУ. – 2002. – С. 129-132. – 0,23 д.а.

  4. Темчишина Ю.Л. Фінансовий аналіз результативності діяльності хлібопекарських підприємств Київського регіону на підставі фінансової звітності // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених “Бухгалтерський облік та фінансова звітність як інструменти контролю”. – Дніпропетровськ: Наука і освіта. – 2003. – С. 59-61. – 0,06 д.а.

  5. Темчишина Ю.Л. Перспективи гармонізації соціальної і економічної ефективності зростання виробництва хлібопекарської дієтичної продукції // Програма і матеріали 69-ї наукової конференції молодих вчених, аспірантів і студентів “Розроблення, дослідження і створення продуктів функціонального харчування, обладнання та нових технологій для харчової і переробної промисловості”. – Ч. 1. – К.: НУХТ. – 2003. – С. 73-74. – 0,04 д.а.