Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка, організація і управління підприємствами


Пустова Наталія Олексіївна. Організаційно-економічний механізм забезпечення конкурентоспроможності підприємств (за матеріалами харчових підприємств Херсонського регіону) : Дис... канд. наук: 08.06.01 - 2007.



Анотація до роботи:

Пустова Н.О. Організаційно-економічний механізм забезпечення конкурентоспроможності підприємств (за матеріалами харчових підприємств Херсонського регіону). - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами. – Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, Київ, 2006.

Дисертацію присвячено обґрунтуванню теоретико-методичних і практичних аспектів побудови організаційно-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності підприємств і розробці практичних рекомендацій щодо його формування та впровадження.

Досліджено розвиток методології конкурентоспроможності. Опрацьовано понятійний та методичний апарат конкурентоспроможності підприємств та запропоновано використання кластерного підходу до вирішення проблемних питань з конкурентоспроможності вітчизняних підприємств. Здійснено аналітичну оцінку стану регіонального ринку харчової продукції та визначено його основні характеристики. Ідентифіковано конкурентні позиції регіональних виробників харчових продуктів і тенденції їх змін. Здійснено аналіз та оцінку рівня конкурентоспроможності та динаміки конкурентоспроможності складових потенціалу досліджуваних підприємств. Визначено особливості структури та процесів формування і впровадження організаційно-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності регіональних підприємств. Дістали подальшого розвитку основи активізації інноваційної діяльності потенціалу місцевих товаровиробників харчової продукції, обґрунтовано доцільність впровадження кластерної моделі забезпечення конкурентоспроможності підприємств молочної галузі з урахуванням регіональних особливостей та імітаційної оцінки ефективності інноваційно-інвестиційної діяльності підприємства в умовах кластерної мережі.

У дисертації наведено теоретичне узагальнення і запропоновано нове вирішення наукового завдання щодо розробки та обґрунтування теоретичних, методичних і прикладних аспектів побудови та реалізації організаційно-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності підприємств із урахуванням їх ринкових, регіональних, галузевих і продуктових особливостей. Основні висновки та результати, одержані в ході проведеного дослідження, є такими:

  1. Міждисциплінарне дослідження розвитку методології конкурентоспроможності дає підстави стверджувати, що одним з вузлових питань є ідентифікація узагальнюючого показника рівня конкурентоспроможності підприємства, яка пов’язана з різними підходами до визначення конкурентоспроможності як економічної категорії.

  2. Концептуальні положення, що базуються на системно-цільовому підході до побудови організаційно-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності підприємств, обумовлюють доцільність створення інтеграційних об’єднань підприємств, які забезпечують конкурентоспроможність за рахунок диверсифікації виробництва, сприяють утворенню кластерної конкуренції, яка зменшує конкурентні ризики.

  3. Аналіз стану Херсонського регіонального ринку харчової продукції та конкурентних позицій місцевих виробників свідчить, що нестабільне економічне становище підприємств харчової галузі зумовлене як об’єктивними чинниками зовнішнього середовища їх функціонування (зменшення обсягів виробництва сільськогосподарської продукції, інфляційні процеси, дисбаланс системи господарських зв’язків між сільськогосподарськими виробниками та підприємствами харчової промисловості, зростання цін на енергоресурси тощо), так

і застосуванням нераціональних форм і методів управління, які не забезпечують конкурентні переваги цих підприємств і як результат – їх конкурентоспроможність. Основні тенденції розвитку ринку харчової продукції в регіоні характеризуються зростанням інтенсивності суперництва між конкурентами якісно-цінового співвідношення, різноманіттям асортименту продукції, поліпшенням смакових та органолептичних властивостей продуктів. Стійкість розвитку місцевих харчових підприємств у такому середовищі вимагає від них максимізації зусиль, направлених на забезпечення і підвищення своєї конкурентоспроможності.

  1. Визначення складу, значущості та рівня реалізації чинників ефективної діяльності місцевих харчових підприємств склали підґрунтя для діагностування рівня конкурентоспроможності продукції і підприємств та виявлення резервів його зростання.

  2. Оцінка рівня і динаміки конкурентоспроможності складових потенціалу харчових підприємств, сучасних ринкових позицій місцевих виробників харчової продукції та перспектив їх розвитку дала можливість виявити лідера – ЗАТ „Молочний завод „Родич””, який має значні потенціальні можливості підвищення якості продукції, удосконалення техніко-технологічної бази виробництва, покращення фінансово-економічного стану та інших складових потенціалу підприємства.

  3. Незадовільний стан системи стратегічного управління на херсонських харчових підприємствах та існування значних недоліків у практиці впровадження стабілізуючих заходів щодо забезпечення і підвищення конкурентоспроможності, відсутність державного регулювання і підтримки зміцнення конкурентних позицій підприємств дають підстави для висновку про недосконалість існуючого взаємозв’язку елементів механізму управління конкурентоспроможністю на регіональному рівні, що вимагає специфічних заходів з формування і впровадження організаційно-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності місцевих харчових підприємств та їх інтеграційних утворень.

  4. Для активізації розвитку потенціалу місцевих виробників харчових продуктів на основі інновативно-інноваційних засад необхідне підвищення ролі наукових і технологічних факторів в забезпеченні конкурентоспроможності, структурне реформування виробництва, збільшення експортного потенціалу, впровадження стратегії випереджаючого розвитку та формування нових інтеграційних об’єднань підприємств.

  5. Результатом взаємодії всіх елементів організаційно-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності харчових підприємств є отримання синергетичного ефекту, дія якого посилюється в умовах кластерних мережевих структур. На основі галузевої спеціалізації Херсонського регіону, аналізу тенденцій розвитку досліджуваних підприємств, розрахунку показників кластерізації регіону, ідентифікації місцевих регіональних можливостей запропоновано модель молочного кластера, загальну схему управління цією локальною мережею, доведено економічну ефективність функціонування базового підприємства мережевої структури, надано методичні рекомендації щодо оцінки рівня конкурентоспроможності його в цих умовах.

  6. Багатоваріантність і складність розрахунків, пов’язаних з оцінкою ефективності інноваційно-інвестиційної діяльності в умовах кластерної мережі, за рахунок креативності, синергізму і транспарентності якої оптимізуються процеси виробництва та відтворення техніко-технологічної бази, вимагає використання адекватних методів обґрунтування. У зв’язку з цим запропоновано імітаційну модель, яка дозволяє оперативно приймати управлінські рішення щодо забезпечення і підвищення конкурентоспроможності та ефективності господарювання в сучасних умовах.

Реалізація сукупності теоретико-методичних положень і практичних рекомендацій побудови та впровадження організаційно-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності вітчизняних харчових підприємств сприятиме високоефективному їх функціонуванню та розвитку в динамічних умовах ринкових трансформацій.

Публікації автора:

У наукових фахових виданнях:

  1. Пустова Н.О. Удосконалення формування конкурентоспроможного потенціалу підприємства // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. праць. Випуск 186. Том ІІ. - Дніпропетровськ: ДНУ, 2003. - С. 574-579. (0,35 д. а.).

  2. Пустова Н.О. Моніторинг конкурентоспроможного потенціалу харчових підприємств на регіональному ринку // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. праць. Випуск 198. Том ІV. - Дніпропетровськ: ДНУ, 2004. - С. 885-891. (0,4 д. а.).

  3. Пустова Н.О. Нові виробничі системи – основа підвищення конкурентоспроможності харчових підприємств регіону // Стратегія економічного розвитку України: Наук. зб. – Вип. 17. - К.: КНЕУ, 2005. - С. 67-71. (0,45 д. а.).

  4. Пустова Н.О. Імітаційна модель забезпечення конкурентоспроможності харчових підприємств в умовах інтеграційного об’єднання // Стратегія економічного розвитку України: Наук. зб. – Вип. 18. – К.: КНЕУ ім. В.Гетьмана, 2006. – С. 111-115. (0,45 д.а.)

В інших наукових виданнях:

  1. Пустовая Н.А. Региональные проблемы управления предпринимательством в современных условиях хозяйствования // Проблемы повышения эффективности региональной экономики: Материалы научно-практической конференции, 6-11 сентября 1999г. – Севастополь: Вестник СевГТУ. Вып.21. Экономика и финансы: Сб. науч. тр. - СевГТУ, 1999. - С. 42-45. (0,26 д.а.).

  2. Пустова Н.О. Регіональні проблеми забезпечення економічного зростання суб’єктів малого бізнесу // Проблемы обеспечения экономического роста: Материалы ІV Международной научной конференции молодых ученых-экономистов. 23-24 марта 2001г. - Донецк: РИА Дон ГТУ, 2001. - С. 79-80. (0,15 д. а.).

  3. Пустова Н.О. Інвестиційна діяльність – чинник економічного зростання регіону // Сучасні тенденції в розвитку банківської системи: Матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної конференції, 7-8 грудня 2004р. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. - Том ІІ. - С. 164-166. (0,15 д. а.).

  4. Пустова Н.О. Інноваційність – вирішальний фактор підвищення конкурентоспроможності харчових підприємств регіону // Розвиток економіки в трансформаційний період: глобальний та національний аспекти: Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, 18-22 квітня 2005р., м. Запоріжжя. - Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2005. - Том ІІІ. - С. 64-67. (0,2 д. а.).

  5. Пустова Н.О. Економіко-математичні методи забезпечення конкурентоспроможності харчових підприємств в умовах інтеграційного об’єднання // Теория и практика экономики и предпринимательства: Материалы ІІІ Международной научно-практической конференции, 11-13 мая 2006г., г. Алушта. – Сімферополь, 2006. – С. 68-69. (0,05 д.а.)