Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка, організація і управління підприємствами


Іващенко Ганна Анатоліївна. Оцінка організаційно-економічних факторів формування конкурентоспроможності підприємства : Дис... канд. екон. наук: 08.06.01 / Харківський національний економічний ун-т. — Х., 2005. — 270арк. : рис. — Бібліогр.: арк. 213-226.



Анотація до роботи:

Іващенко Г. А. Оцінка організаційно-економічних факторів формування конкурентоспроможності підпприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Харківський національний економічний університет, Харків, 2005.

У дисертаційній роботі розкрито сутність і зміст категорій і понять, що визначають ОЕФФКП та сформовано концепцію їх комплексної оцінки.

Удосконалено комплексну оцінку ОЕФФКП, яка включає експрес-оцінку аналізованих факторів, порівняльну та прогнозну оцінки рівня конкурентоспроможності підприємства, оцінку конкурентоспроможного потенціалу. Запропонована оцінка конкурентоспроможного потенціалу дозволяє проаналізувати процеси його нарощування (або спаду) на основі оцінених дієвих факторів та періодів їх впливу на можливості формування конкурентоспроможності підприємства.

Виявлені організаційно-економічні фактори діяльності промислових підприємств є основою для розробки концептуальної системи оцінки ОЕФФКП. Виконано оцінку рівня конкурентоспроможності підприємства та факторів його формування за допомогою експрес-оцінки організаційно-економічних факторів. Для з’ясування основних причин зниження конкурентоспроможності підприємств-конкурентів запропоновано порівняльну оцінку конкурентоспроможності. На основі прогнозної оцінки факторів формування конкурентоспроможності підприємства пропонується планувати подальшу діяльність підприємств. Виявлений зв'язок між основними категоріями процесів формування конкурентоспроможності підприємства дозволив сформувати ієрархічну структуру ОЕФФКП. Розроблене методичне забезпечення інструментарію процесів управління конкурентоспроможністю підприємства є результатом комплексної оцінки та аналізу організаційно-економічних факторів формування конкурентоспроможності підприємства.

Одержані в ході дослідження результати вирішують важливе науково-практичне завдання – розроблення теоретичних, методичних положень, науково-практичних рекомендацій комплексної оцінки організаційно-економічних факторів формування конкурентоспроможності підприємства. В ході проведених досліджень одержано такі результати:

1. Дослідження поглядів вітчизняних і закордонних науковців на категорію “конкурентоспроможність підприємства” та проблем сучасного управління вітчизняними промисловими підприємствами виявило необхідність розробки комплексної оцінки організаційно-економічних факторів формування конкурентоспроможності. Базуючись на сутності дослідженої категорії автором відзначено, що організаційно-економічні фактори формування конкурентоспроможності підприємства (ОЕФФКП) є сукупністю складових, які визначають ефективність процесів використання та нарощування потенційних можливостей для забезпечення стійких конкурентних переваг.

2. Виявлений взаємозв’язок між основними категоріями процесів формування конкурентоспроможності підприємства – конкурентоспроможним потенціалом, конкурентними перевагами, організаційно-економічними факторами формування конкурентоспроможності підприємства – визначив ієрархічну структуру ОЕФФКП та розробку основних положень концепції комплексної оцінки ОЕФФКП, що полягають у поєднанні статичного та динамічного підходів та визначенні пріоритетності використання кількісних показників.

3. Аналіз існуючих методів та моделей оцінки конкурентоспроможності підприємства дозволив здійснити оцінку її факторів адекватну реальним умовам господарювання вітчизняних підприємств та забезпечив їй комплексний характер.

4. Моделювання та аналіз організаційно-економічних факторів діяльності підприємств виявили закономірні та найбільш впливові фактори на формування їх конкурентоспроможності.

Для підприємств машинобудівного комплексу Харківського регіону характерними факторами є: низька фінансово-інвестиційна активність та недостатня ефективність управління діяльністю підприємств.

5. З огляду на недостатній рівень розробки методичних основ оцінки конкурентоспроможності підприємства та її використання в процесах управління в дисертації сформовано технологію комплексної оцінки ОЕФФКП, яка базується на визначенні етапів, процедур, методів та моделей, розробці системи показників, критеріїв та індикаторів. Комплексна оцінка ОЕФФКП включає експрес-оцінку ОЕФФКП, порівняльну і прогнозну оцінку рівня конкурентоспроможності підприємств та оцінку конкурентоспроможного потенціалу. Для її проведення обрано підприємство-виробник електротехнічного устаткування для залізничного транспорту ВАТ “ХЗЕТО” та його конкурентів – ДП завод “Електроважмаш” та ВАТ “Укрелектромаш “ХЕЛЗ”.

6. Експрес-оцінка організаційно-економічних факторів формування конкурентоспроможності підприємства виявила доцільність використання методу побудови таксономічного показника за критерієм встановлених еталонів у стратегічному управлінні, а за критерієм “Min-max” в поточному управлінні факторами формування конкурентоспроможності підприємства.

7. Для дослідження негативних тенденцій змін конкурентоспроможності та її факторів на базі результатів експрес-оцінки виконано короткострокові прогнози за методом екстраполяції з урахуванням умов стабільності зовнішнього середовища. Із всієї сукупності ОЕФФКП негативні тенденції зниження очікуються за факторами ефективності виробничої та інноваційної діяльності на ВАТ “ХЗЕТО” та ДП завод “Електроважмаш”. На ВАТ “Укрелектромаш “ХЕЛЗ” очікується зростання ОЕФФКП.

8. Для з’ясування основних причин зниження конкурентоспроможності підприємств проведено поглиблений аналіз та порівняльну оцінку рівня конкурентоспроможності ВАТ “ХЗЕТО” та його конкурентів. Порівняння підприємств-конкурентів проведено за такими факторами: конкурентоспроможність випущеної продукції, відповідності структурних параметрів цілям підвищення конкурентоспроможності, ділової репутації та активності, стану та раціональності використання ресурсного потенціалу, рівня культури організації.

9. При дослідженні, моделюванні та оцінці процесів формування конкурентоспроможності та взаємообумовлених ними процесів нарощування або зниження конкурентоспроможного потенціалу доцільно використовувати економетричні моделі з незалежними лаговими змінними, за допомогою яких можна визначити дієві фактори процесу нарощування конкурентоспроможного потенціалу та періодів їх впливу.

10. Система показників, критеріїв та індикаторів, які одержано та використано при проведенні комплексної оцінки ОЕФФКП, є універсальним інструментом управління конкурентоспроможністю та факторами її формування. Він уможливлює формування довгострокових та стратегічних цілей підприємства; проведення контролю за реалізацією стратегії та процесами нарощування конкурентоспроможного потенціалу; ефективне використання функціонального потенціалу; забезпечення погодженості стратегічних і тактичних цілей.

Публікації автора:

1. Иващенко А. А. Модель оценки трудового потенциала регионов Украины // Сб. научн. трудов “Технический прогресс и эффективность производства” Вестник Национального технического университета “Харьковский политехнический институт”. Вып. 24. Ч. 2. – Харьков: НТУ “ХПИ”, 2001. – С.14 – 16.

2. Иващенко А. А. Структура организационно-экономических факторов формирования конкурентоспособности предприятия // Зб. наук. праць “Економіка: проблеми теорії та практики”. Вип. 185. Т. 1. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2003. – С. 30 – 36.

3. Отенко І. П., Іващенко Г. А. Дослідження організаційно-економічних факторів формування конкурентоспроможності підприємства // Регіональні перспективи. – 2003. – № 9 – 10 (34 – 35). – С.35 – 37.

4. Иващенко А. А. Методика оценки уровня конкурентоспособности предприятия // Економіка розвитку ХНЕУ. – № 3 (31). – 2004. – С. 94 – 97.

5. Малярец Л. М., Иващенко А. А. Оценка факторов формирования конкурентоспособности предприятия: основы построения и исследование ее уровня // Научн.-техн. сб. “Коммунальное хозяйство городов”. Вып. 59. Сер. Экономические науки. – К.: Техніка, 2004. – С. 200 – 209.

6. Иващенко А. А. Аналитическое обоснование оценки организационно-экономических факторов формирования конкурентоспособности предприятия

// Зб. наук. праць “Економіка: проблеми теорії та практики”. Вип. 196. Т. IV. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2004. – С. 830 – 836.

7. Малярець Л. М., Іващенко Г. А. Аналітичне визначення латентних факторів організаційно-економічної діяльності підприємства // Сб. научн. трудов. Вестник Национального технического университета “ХПИ”. Тематический выпуск “Технический прогресс и эффективность производства” – Харьков: НТУ “ХПИ”, 2005. – 04’2005. – С. 19 – 28.

8. Иващенко А. А. Анализ организационно-экономическихих факторов формирования конкурентоспособности предприятия // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції “Сучасні проблеми економіки підприємства”. Т. II. 5 листопада 2003 року. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. –

С. 87 – 88.

9. Москаленко Н. А., Іващенко Г. А. Анализ факторов, характеризующих процессы реструктуризации // Матеріали Всеукраїнської наукової конференції студентів, магістрів та аспірантів “Ринкова трансформація економіки: стан, проблеми, перспективи”. Т.1.– К.: Інститут аграрної економіки УААН, Харківський державний технічний університет сільського господарства, 2003. –

С. 346 – 347.

10. Иващенко А. А., Денисюк О. В. Технология оценки уровня конкурентоспособности предприятия // Матеріали V Всеукраїнської науково-практичної конференції “Фінансово-економічні проблеми розвитку регіонів України”. Т. I. 26 жовтня 2004 року. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – С. 153 – 156.