Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка, організація і управління підприємствами


493. Лукашова Людмила Віталіївна. Стратегія розвитку підприємств ресторанного господарства при вищих навчальних закладах: дис... канд. екон. наук: 08.06.01 / Київський національний торговельно-економічний ун-т. - К., 2004.



Анотація до роботи:

Лукашова Л.В. Стратегія розвитку підприємств ресторанного господарства при вищих навчальних закладах. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – Економіка, організація та управління підприємствами. – Київський національний торговельно-економічний університет, Київ, 2003.

Дисертаційна робота присвячена вирішенню теоретичних, методологічних та організаційних питань розробки стратегії розвитку підприємств ресторанного господарства при вищих навчальних закладах. У роботі обґрунтовано теоретичну сутність та значення стратегії розвитку, досліджено соціально-економічні та нормативно-правові засади функціо-нування підприємств ресторанного господарства при вищих навчальних закладах, вивчено фактори впливу на формування попиту на їх продукцію та послуги, дана оцінка ефективності роботи підсистем і використання ресурсного потенціалу підприємствами ресторанного господарства при вищих навчальних закладах, розроблені рекомендації щодо проведення моніторингу забезпеченості послугами харчування за місцем навчання студентів, запропонована модель удосконалення організаційно-обслуговуючої підсистеми. Сформульовано новий підхід до визначення частки ринку підприємства ресторанного господарства при вищому навчальному закладі. Обгрунтовано підходи до генерації пріоритетних стратегічних альтернатив на основі позиціонування підприємства у залежності від: част-ки ринку і зростання ринку; динаміки зміни товарообороту і витрат; диференціації продукції і рентабельності діяльності. Запропоновано модель реструктуризації управляючої підсистеми підприємств з урахуванням галузевої специфіки.

У дисертаційній роботі дістали подальший розвиток, удосконалені та по-новому визначені наукові підходи щодо стратегії розвитку підприємств ресторанного господарства при вищих навчальних закладах. Результати досліджень дали змогу дійти наступних висновків.

  1. Подальший розвиток підприємств ресторанного господарства при вищих навчальних закладах вбачається у розробці та впровадженні стратегії, яка відповідала б динамічним змінам оточуючого середовища та задовольняла як підприємство, так і потенційних споживачів: високий рівень забезпеченості послугами повинен супроводжуватися рентабельністю господарської діяльності та ефективним використанням наявного потенціалу. Така стратегія передбачає пошук ефективного плану дій на ринку і виступає як інструмент розвитку підприємства.

  2. Розроблена класифікація потенційних споживачів підприємств ресторанного господарства при вищих навчальних закладах залежно від ступеня відкритості мережі дає змогу сегментувати цільовий контингент споживачів з метою найбільш повного задоволення його потреб у раціональному харчуванні в межах навчального закладу.

  3. Запропоновано використання моделі моніторингу забезпеченості послугами харчування в рамках розробки стратегії розвитку підприємств ресторанного господарства при вищих навчальних закладах. Рівень забезпеченості послугами характеризується співвідношенням між фактичним та потенційним контингентом споживачів та визначається за допомогою коефіцієнтів: явочного, чисельного, часового та коефіцієнту попиту, розрахунок яких базується на результатах проведених досліджень з урахуванням особливостей графіку навчального процесу.

  1. Розроблено модель організаційно-обслуговуючої підсистеми підприємства ресторанного господарства при вищому навчальному закладі. Модель грунтується на встановленні відповідності між вхідними та вихідними параметрами підсистеми та врахуванні визначених критеріїв.

  2. Розроблено новий підхід до визначення частки ринку підприємства ресторанного господарства при вищому навчальному закладі та методику визначення його стратегічного положення на ринку залежно від частки ринку та темпів зростання ринку, яка базується на розрахунку рівня забезпеченості послугами харчування за місцем навчання студентів. В рамках моделі побудовано матрицю „Частка ринку – зростання ринку” і зроблені рекомендації щодо стратегічних альтернатив розвитку підприємства.

  3. Запропоновано підхід до генерації альтернативних стратегій на основі позиціонування підприємства ресторанного господарства при вищому навчальному закладі за змінами обсягів товарообороту та витрат в динаміці, тобто на основі побудованої моделі “Лідерство за рахунок економії на витратах”. Встановлено, що підприємства-лідери мають найбільші обсяги виробництва та реалізації продукції на фоні низьких витрат.

  4. Запропоновано підхід до генерації стратегічних альтернатив на основі позиціонування підприємства ресторанного господарства при вищому навчальному закладі за ступенем диференціації продукції та рівнем рентабельності, тобто на основі побудованої моделі „Диференціація продукції – рентабельність діяльності”. Доведено, що за умови високої диференціації продукції збитковість підприємства не спостерігається.

  5. Стратегія розвитку підприємств ресторанного господарства при вищих навчальних закладах обумовлює наступний комплекс заходів: реалізацію державних програм соціальної підтримки молоді, постійне проведення моніторингу забезпеченості послугами основного контингенту споживачів; удосконалення роботи всіх підсистем підприємства: моделювання обслуговуючої системи, створення та впровадження програм харчування студентів, реструктуризацію управлінської підсистеми тощо.

Публікації автора:

У фахових виданнях

  1. П’ятницька Г.Т., Лукашова Л.В. Розробка і реалізація стратегії розвитку підприємства громадського харчування // Сучасні економічні проблеми розвитку підприємництва: Зб. наук. праць. – Київ: КДТЕУ. – 2000. – С. 420–435.

  2. П’ятницька Н.О., Лукашова Л.В. Пошук шляхів підвищення ефективності роботи підприємства громадського харчування при вищому навчальному закладі // Економіка і підприємництво: стан і перспективи: Зб. наук. праць. – Київ: КНТЕУ. – 2002. – С. 278-284.

  3. П’ятницька Н.О., Лукашова Л.В. Ефективність використання основних фондів підприємств громадського харчування при вищих навчальних закладах // Зб. наук. праць. – Київ: КНТЕУ. – 2003. – С. 193-205.

  4. П’ятницька Н.О., Лукашова Л.В. Нові підходи до визначення стратегічного становища на ринку підприємств громадського харчування при вищих навчальних закладах // Вісник Донецького державного університету економіки і торгівлі ім.М.Туган-Барановського.- № 3 (19). – 2003. – С. 176-183.

  5. П’ятницька Н.О., Лукашова Л.В. Пріоритетні стратегічні альтернативи розвитку підприємств громадського харчування при вищих навчальних закладах // Торгівля і ринок України // Тем. зб. наук. праць. Випуск 15. Том 1. – Донецьк: Дон дует. – 2003. – С. 268-280.

В інших виданнях

  1. П’ятницька Н.О., Лукашова Л.В., Остапчук І.В. Дослідження ринкових можливостей диверсифікації господарської діяльності підприємства громадського харчування // Проблеми якості у громадському харчуванні, готельному господарстві і туризмі: Зб. наук. праць. – Київ: КДТЕУ. – 2000. – С. 50-57.

  2. П’ятницька Н.О., Лукашова Л.В. Стратегія ресурсозбереження підприємств громадського харчування при вищих навчальних закладах // Стратегія розвитку туристичної індустрії та громадського харчування: Матеріали міжнар. наук.-практ. конф. – Київ: КНТЕУ. – 2000. – С. 55-60.

  3. Лукашова Л.В. Вищі навчальні заклади України та проблеми розвитку харчування студентів // Проблемы обеспечения экономического роста: Материалы IV междунар. наук. конф. – Донецк.- 2001. – С. 128-130.

  4. П’ятницька Н.О., Лукашова Л.В. Особливості стратегії розвитку підприємств громадського харчування при вищих навчальних закладах // Громадське харчування і туристична індустрія у ринкових умовах: Зб. наук. праць. – Київ: КНТЕУ. – 2001. – С. 28-44.

  5. П’ятницька Н.О., Лукашова Л.В. Фактори впливу на формування попиту на продукцію та послуги підприємств громадського харчування за місцем навчання // Стратегічні напрямки розвитку підприємств харчових виробництв і торгівлі: Матеріли міжнар. наук.-метод. конф. – Харків: ХДАТОХ. – 2002. – С. 404-408.

  6. П’ятницька Н.О., Лукашова Л.В. Особливості формування попиту на продукцію та послуги підприємств громадського харчування за місцем навчання // Економічна теорія: сучасні проблеми розвитку сфери товарного обігу: Матеріали міжнар. наук.-практ. конф. Частина 2. – Київ: КНТЕУ. – 2002. – С. 41-43.

  7. П’ятницька Н.О., Лукашова Л.В. Маркетингові дослідження коливань попиту на продукцію та послуги підприємств громадського харчування при вищих навчальних закладах // Ресторанне господарство і туристична індустрія у ринкових умовах: Зб. наук. праць. – Київ: КНТЕУ. – 2003. – С. 274-284.