Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Сільськогосподарські науки / Рослинництво


Лапчинський Віталій Васильович. Удосконалення елементів технології вирощування сортів ячменю ярого в умовах південної частини західного Лісостепу України : дис... канд. с.-г. наук: 06.01.09 / Подільський держ. аграрно-технічний ун-т. — Кам'янець-Подільський, 2007. — 214арк. — Бібліогр.: арк. 154-171.



Анотація до роботи:

Лапчинський В.В. Удосконалення елементів технології вирощування сортів ячменю ярого в умовах південної частини західного Лісостепу України. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.01.09 – рослинництво. – Подільський державний аграрно-технічний університет, Кам’янець-Подільський, 2007 р.

У дисертаційній роботі викладено результати польових, лабораторних та виробничих досліджень, в яких вивчалися процеси росту, розвитку та особливості формування продуктивності і врожайних властивостей насіння ячменю ярого залежно від строків сівби, глибини загортання насіння та сортових властивостей. Встановлено, що найвища економічна ефективність при вирощуванні сортів ячменю ярого спостерігалася при сівбі в перший строк (при температурі 2єC в ґрунті на глибині 8 см), та глибині загортання насіння на 1-2, 3-4 см, коли поєднання даних заходів забезпечувало найвищі економічні показники технології вирощування.

У дисертації подаються теоретичні узагальнення при вирішенні наукового завдання по удосконаленню окремих елементів технології вирощування ячменю ярого сортів Звершення, Скарлєт і Султан в умовах південної частини західного Лісостепу України. З метою підвищення врожайності, посівних та врожайних якостей зерна сортів ячменю, експериментальним шляхом встановлені оптимальні строки сівби та глибина загортання насіння.

1. Максимальні показники польової схожості (86-89,1%) досліджуваних сортів ячменю ярого отримані при перших двох строках сівби, на варіантах з глибиною загортання насіння 1-2 та 3-4 см. Встановлено середній позитивний кореляційний зв'язок польової схожості насіння з кількістю опадів в період сівба-сходи (r=0,48), та середньодобовою температурою повітря (r = 0,57) .

2. Найбільш сприятливі умови для виживання рослин на варіантах досліду складалися при першому строкові сівби та глибині загортання насіння на 3-4 і 5-6 см де, в середньому по сортах, значення показника було найвищим і становило 86,8%.

3. Найдовша тривалість вегетаційного періоду сортів Звершення, Скарлєт, Султан спостерігалася при першому строкові сівби і становила 99, 96 та 100 діб відповідно. Послідуючі строки сівби сприяли скороченню вегетаційного періоду на 2-3 доби. Встановлено, що тривалість вегетаційного періоду знаходилася в зворотній залежності від середньодобових температур (r = -0,84) та прямій – зкількістю опадів за вегетацію (r = 0,66).

4. Площа асиміляційної поверхні посівів ячменю при першому строкові сівби на 15-20% перевищувала показники на варіантах з послідуючими строками сівби, особливо при глибині загортання насіння 3-4 та 5-6 см. Разом з тим збільшувався індекс листкової поверхні в межах 2,5-2,7 м22 та фотосинтетичний потенціал посіву (234-265 тис./м2 діб/га).

5. Основними структурними елементами що формували врожайність досліджуваних сортів ячменю ярого були: густота продуктивного стеблостою, маса 1000 зерен, довжина колосу та маса зерен з колосу. Найвища густота продуктивного стеблостою сортів ячменю формувалася при першому строкові сівби та глибині загортання насіння 1-2 см – 531,2 шт./м2, при цьому довжина колосу становила 6,8 см, озерненість – 20,3 шт., що забезпечувало продуктивність посіву на рівні 531г/м2.

6. Найвищу урожайність посіву (5,83-5,89 т/га) отримано при сівбі сорту Скарлєт в перший строк (при температурі 2єС в ґрунті на глибині 8 см) і глибині загортання насіння 1-2 та 3-4 см.

7. Найвища маса 1000 зерен (50,9 г) та вирівняність зерна (89,8%) спостерігалися при першому строкові сівби, на варіантах де глибина загортання насіння становить 3-4, 5-6 см. Кращими технологічними показниками характеризувався сорт Султан.

8. Встановлено, що найменший вміст сирого протеїну (10%) та найбільший вміст крохмалю (57,3-57,4%) в зерні сортів ячменю відмічено при першому строкові сівби на варіантах, де глибина загортання насіння становила 1-2 см. Пізні строки сівби сприяли збільшенню кількості білку в зерні сортів ячменю до 10,4-10,6% та зменшенню крохмалю до 56,9-57,1%.

9. Врожайні властивості насіння на 66% залежали від строків сівби материнських рослин та на 7% – від сортових особливостей. Найбільш врожайним виявилося зерно сорту Скарлєт отримане при першому строкові сівби – 5,78 т/га.

10. Аналіз моделей кореляційних плеяд побудованих за методом “максимального кореляційного шляху” групуванням господарсько-цінних ознак при r0,4 на 95% рівні достовірності, що формувалися під впливом досліджуваних факторів дозволяє передбачувати основні процеси формування продуктивності ячменю.

11. Найвища економічна ефективність вирощування ячменю ярого отримана при сівбі сорту Скарлєт в перший строк (при температурі 2єC в ґрунті на глибині 8 см), та глибині загортання насіння на 1-2 і 3-4 см, коли дані заходи забезпечували найвищі економічні показники сортів (рівень рентабельності знаходився на рівні 247-251%, прибуток – 3527-3562 грн./га).

12. Максимальна енергетична ефективність елементів технології що вивчались відмічена при сівбі сорту Скарлєт в перший строк на варіантах з глибиною загортання насіння 1-2 та 3-4 см, де поряд з найвищими показниками енергетичного прибутку – 77327,04-78314,33 МДж, дані варіанти вирізнялися найвищими показниками енергетичного коефіцієнту – 5,16-5,21 одиниць.

Публікації автора:

  1. Лапчинський В.В. Особливості грунтово-кліматичних умов Придністров’я Хмельниччини для вирощування насіння пивоварного ячменю /Збірник наукових праць Подільського державного аграрно-технічного університету. – Вип. 11. – Кам’янець-Подільський: 2003. Абетка. – С.109-110.

  2. Лапчинський В.В. Вплив строків сівби на насіннєву продуктивність пивоварних сортів ярого ячменю /Збірник наукових праць Уманського ДАУ (спеціальний випуск). – Умань. Уманський ДАУ, 2003. – С. 743-746.

  3. Лапчинський В.В. Фотосинтетична діяльність посівів пивоварних сортів ячменю при різних строках сівби та глибині загортання насіння /Збірник наукових праць Подільського державного аграрно-технічного університету. – Вип. 12. – Кам’янець-Подільський: 2004. Абетка. – С. 98-101.

  4. Лапчинський В.В. Зв'язок між основними елементами продуктивності пивоварних сортів ярого ячменю /Збірник наукових праць Подільського державного аграрно-технічного університету. – Вип. 13. – Кам’янець-Подільський:, 2005. Абетка. – С. 96-99.

  5. Лапчинський В.В. Вплив агротехнічних умов вирощування на врожайні та посівні властивості насіння сортів пивоварного ячменю /Збірник наукових праць Подільського державного аграрно-технічного університету. – Вип. 14. – Кам’янець-Подільський: 2006 Абетка. – С. 513-516.