Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка, організація і управління підприємствами


Пельтек Людмила Володимирівна. Удосконалення управління фінансово-економічним станом підприємств харчової промисловості: дисертація канд. екон. наук: 08.06.01 / Національний ун-т харчових технологій. - К., 2003. , табл.



Анотація до роботи:

Пельтек Л.В. Удосконалення управління фінансово-економічним станом підприємств харчової промисловості. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю – 08.06.01 – економіка, організація та управління підприємствами – Національний університет харчових технологій, Київ, 2003.

Дисертацію присвячено удосконаленню управління фінансово-економічним станом підприємств харчової промисловості. Уточнено сутність і розглянуто теоретичні аспекти фінансово-економічного стану підприємств. Узагальнено сучасні підходи до формування системи ефективного управління фінансово-економічним станом. Обґрунтовано фактори впливу на фінансово-економічний стан підприємства. Досліджено сучасний фінансово-економічний стан підприємств харчової промисловості Запорізької області. Розроблено методичні і практичні рекомендації з удосконалення механізму управління фінансово-економічним станом підприємств харчової промисловості. Розроблено модель управління фінансово-економічним станом підприємств харчової промисловості.

1. Фінансово-економічний стан підприємства повинний розглядається як результат виробничо-господарської діяльності підприємства, що характеризується системою показників, які відбивають наявність, розміщення, використання фінансових ресурсів підприємства і ефективність господарської діяльності. При цьому управління фінансово-економічним станом підприємства являє собою процес вироблення і прийняття управлінських рішень по всіх основних складових його формування, що забезпечують досягнення стратегічних та тактичних цілей підприємства.

2. Представлена класифікація факторів впливу на фінансово-економічний стан підприємства поділяється на класифікаційні групи факторів в залежності від таких класифікаційних ознак, в основу яких покладено мету підвищення якості управлінських рішень: належність до досліджуваного об’єкта, значимість, залежність від діяльності людей, масштаб впливу, напрямки впливу, тривалість та характер впливу, сфера формування, передбачуваність, керованість, можливість обліку і кількісного виміру, ступінь деталізації, сторона досліджуваного явища.

Вона дає комплексне представлення про вплив різноманітних факторів на фінансово-економічний стан підприємства; є основою для факторного моделювання фінансово-економічного стану; є базою для активного підходу до виявлення складових фінансово-економічного стану і підвищення якості управлінських рішень.

3. У даний час на фінансово-економічний стан підприємств харчової промисловості найбільш впливають внутрішні (ендогенні) фактори. В процесі управління такі фактори здійснюють несприятливий (або сприятливий) вплив в залежності від факторів-показників об’єкту дослідження: обсягу і структури виробництва і реалізації, витрат виробництва, цінової політики, складу і структури активів, дебіторської і кредиторської заборгованості, фінансових ресурсів.

4. Вивчення тенденцій економічного розвитку харчових підприємств Запорізької області за 1998-2002 роки свідчить про те, що для більшості підприємств першочерговою проблемою залишається проблема формування стійкого фінансово-економічного стану. Збільшилося число збитково працюючих підприємств із 10% у 1998 році до 30% у 2002 році. Спостерігається ріст числа підприємств із 10% (на кінець 1998 року) до 70%
(на кінець 2002 року), у складі активів балансу яких малися непокриті збитки, причому частка даної «хворої» статті до кінця 2002 року склала 8,9%, тоді як у 1998 році тільки 0,1%. За аналізований період 90% підприємств мали нестачу власних оборотних коштів для формування своїх запасів і витрат. При наявній тенденції росту поточної ліквідності в середньому, по сукупності підприємств 70% досліджуваних мали показник поточної ліквідності нижче нормативу.

5. Аналізуючи фінансово-економічний стан десяти підприємств харчової промисловості Запорізької області слід зазначити, що найбільш ефективно функціонували протягом аналізованого періоду три підприємства, що були ранжировані в порядку вибуття рейтингової оцінки: ПП “Молокозавод-Олком”, ТОВ “Сладко” і ВАТ “Хлібокомбінат № 2”, де якість управління фінансово-економічним станом краща.

6. Запропонована система управління фінансово-економічним станом підприємства. Центральне місце в ній займає ефективне інформаційне забезпечення, координатором якого є центр прогнозування і обліку. З цією метою на підприємствах харчової промисловості діють центри відповідальності з відповідною структурою. Окремі блоки в системі займають цілеспрямована економічна політика управління і контролінг фінансово-економічного стану. Проведення аналізу фінансово-економічного стану дозволяє здійснити поточне планування і визначити пріоритетні напрями управлінського впливу для забезпечення стійкого фінансово-економічного розвитку підприємств харчової промисловості.

7. Використання в практичній діяльності харчових підприємств комплексного індикатора фінансово-економічного стану дозволить у процесі контролінга виявляти сигнали кризових явищ і в реальному режимі часу, на основі широких можливостей у виборі варіантів пошуку резервів економічного росту підприємства регулювати основні параметри фінансово-економічного стану відповідно до загальної моделі планування економічного розвитку підприємства в залежності від сформованої комбінації зовнішніх і внутрішніх факторів. Уточнена методика розрахунку комплексного індикатора, адаптована до діяльності харчових підприємств, спрямована на проведення експрес-оцінки фінансово-економічного стану підприємства і підвищення ефективності управління внутрішніми формалізованими факторами шляхом максимізації одних параметрів при задовільних значеннях інших параметрів.

8. Варіабельність управлінських рішень в області формування фінансово-економічного стану залежить від сформованої комбінації зовнішніх і внутрішніх факторів. Рекомендовані загальні моделі планування економічного розвитку підприємства наступального і захисного характеру можуть бути використані в регулюванні параметрів фінансово-економічного стану підприємства на конкретних стадіях кон'юнктури ринку.

9. Удосконалено економіко-математичну модель Вілсона щодо оптимального обсягу поповнення оборотних коштів підприємств харчової промисловості з урахуванням специфіки підприємств харчової промисловості - обмеженого терміну придатності сировини.

Публікації автора:

  1. Пельтек Л.В. Сучасні підходи до побудови ефективного управління фінансово-економічним станом підприємства // Держава та регіони (серія: економіка та підприємництво). – 2003. – № 1. – С. 372-376.

  2. Пельтек Л.В., Кельдер Т.Л. Информационные системы в альтернативном налогообложении малого предпринимательства // Моделювання та інформаційні системи в економіці. Міжвідомчий науковий збірник. – Випуск 65. – К.: КНЕУ, 2001. – С.40-45. Авт. – 0,2 д.а.

  3. Пельтек Л.В., Кельдер Т.Л. Управление рисками на уровне предприятия // Збірник наукових праць Дніпропетровського національного університету. – Випуск 77. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2001. – С. 71 -75. Авт. – 0,4 д.а.

  4. Пельтек Л.В. Управління фінансово-економічним станом підприємств харчової промисловості в умовах розвитку ринкових відносин в Україні // Економіка: проблеми теорії та практики. – 2003. – № 182. – С. 3-10.

  5. Пельтек Л.В. Управлінські аспекти функціонування механізму самоорганізації // Економіка: проблеми теорії та практики. – 2003. – № 181. – С. 3-14.

  6. Пельтек Л.В. Деякі питання реформування національної системи бухгалтерського обліку та звітності в Україні // Моделювання та інформаційні системи в економіці. Міжвідомчий науковий збірник. – Випуск 65. – К.: КНЕУ, 2001. – С. 412-414.

  7. Пельтек Л.В. Іноземне інвестування підприємств харчової промисловості // Матеріали Всеукраїнських науково-практичних конференцій „Інвестиційна та зовнішньоекономічна діяльність підприємств" та „Бухгалтерський облік та аудит". – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. – С. 18-20.

  8. Пельтек Л.В. Оцінка фінансово-економічного стану підприємств харчової промисловості // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції. „Економіка підприємств". – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003.– С. 63-64.

  9. Пельтек Л.В. Причини неплатоспроможності підприємств харчової промисловості в умовах ринкових перетворень // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції „Державне регулювання економіки та місцеве самоврядування". – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. – С. 44-45.

  10. Пельтек Л.В. Ринкове реформування економіки // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції „Наука і освіта 2000". – Том 30. Економіка. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2000. – С. 33-35.

  11. Пельтек Л.В. Управління фінансово-економічною спроможністю підприємств харчової промисловості // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції „Фінансово-кредитна система України: шляхи розвитку" – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. – С. 16-17.

  12. Пельтек Л.В. Шляхи підвищення економічної ефективності використання активних засобів виробництва // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції “Реформування агропромислового комплексу України: проблеми теорії та практики”. – К.: Персонал, 2001. – С. 41-43.

  13. Пельтек Л.В., Кельдер Т.Л., Черкашина О.Г. Роль фінансової інформації у зниженні економічного ризику // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції “Ризикологія в економіці та підприємстві”. –К.: Наука і освіта, 2001. – С. 168-169. Авт. – 0,2 д.а.