Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка промисловості


Осадчук Наталія Василівна. Удосконалення управління високоліквідними оборотними коштами підприємств хлібопекарської промисловості : дис... канд. екон. наук: 08.07.01 / Одеський національний політехнічний ун-т. — О., 2005. — 176арк. : табл. — Бібліогр.: арк. 153-162.



Анотація до роботи:

Осадчук Н.В. Удосконалення управління високоліквідними оборотними коштами підприємств хлібопекарської промисловості. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.01. – економіка промисловості. – Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень Національної Академії наук України, Одеса, 2005.

Дисертація присвячена питанням удосконалення методичного забезпечення управління високоліквідними оборотними коштами у промисловому виробництві хлібопекарської продукції та вдосконалення системи організації цих коштів. Розроблено систему показників, які характеризують ефективність використання високоліквідних коштів на промисловому виробництві. Автором запропоновано сучасна дворівневу схему управління цими коштами, а також вдосконалено методику оптимізації руху високоліквідних оборотних коштів, яка дозволить посилити контроль за їх використанням та досягти більшого ефекту в економічній діяльності господарчих суб’єктів.

В дисертаційному дослідженні автором розроблено та впроваджено на практиці стратегію управління високоліквідними оборотними коштами у промисловому виробництві хлібопекарської продукції в Одеському регіоні.

У дисертації наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення наукового завдання, що виявляється в підвищенні ефективності управління високоліквідними оборотними коштами на засадах вдосконалення системи організації цих коштів на підприємствах хлібопекарської промисловості. Виконане дослідження дозволяє сформулювати наступні висновки та рекомендації:

1. Уточнено зміст поняття економічної категорії ”високоліквідні оборотні кошти” та запропоновано їх класифікацію, яка є інструментом аналізу ефективності використання цих коштів в економічній діяльності суб’єкту господарювання.

2. Розроблені автором пропозиції щодо застосування сучасної дворівневої схеми управління високоліквідними оборотними коштами та вдосконалення системи організації цих коштів дають змогу в кожному конкретному випадку знаходити найбільш ефективні форми їх використання;

3. Проведене дослідження довело необхідність врахування наступних основних положень при управлінні високоліквідними оборотними коштами у виробництві хлібопекарської продукції:

- як критерій ефективності оперативного управління високоліквідними оборотними коштами доцільно використовувати коефіцієнт грошового потоку підприємства з урахуванням прийнятого значення показника абсолютної платоспроможності;

- першочерговим завданням управління є оптимізація запасу грошових коштів на базі пошуку компромісу між ризиком втрати абсолютної ліквідності та прибутковістю підприємства;

- при наявності тимчасово вільних грошових коштів доцільно формувати портфель короткострокових фінансових інвестицій у високоліквідні фінансові активи, що забезпечує рентабельне використання надлишку грошових коштів;

- при недостатній кількості грошових коштів, поповнення запасу грошей до оптимального рівня слід здійснювати при реалізації високоліквідних фінансових активів, враховуючи витрати на цю процедуру.

4. Впровадження розроблених автором дисертації методичних засад оптимізації управління високоліквідними оборотними коштами у виробництві хлібопекарської продукції забезпечує постійну платоспроможність підприємств галузі і зводить до мінімуму розмір витрат при управлінні цими коштами.

5. Результати апробації запропонованих методичних рекомендацій на хлібозаводах Одеського регіону засвідчують, що їх використання в практичній діяльності дозволяє підвищити річну рентабельність високоліквідних оборотних коштів більш ніж на 4% при підтримці поточної платоспроможності на рівні не менш ніж 2,0.

Одержані автором наукові результати є певним внеском у розвиток теоретико-методологічних і методичних рекомендацій, спрямованих на формування та ефективне функціонування організаційно-економічних механізмів управління високоліквідними коштами у виробництві хлібопекарської продукції, що буде сприяти сталому підвищенню ефективності виробничо-господарської діяльності підприємств галузі в умовах розвитку ринкової економіки в Україні.

Публікації автора:

1. Новиков В.М., Востров Г.Н., Осадчук Н.В. Взаимосвязь налогового и бухгалтерского учета расходов предприятия в свете новых Национальных стандартов бухгалтерского учета в Украине // Труды Одесского политехнического университета. — Одесса: ОПУ, 2000 — №1(10) — С. 252 – 255. Особистий внесок здобувача: визначені особливості нарахування податків в процесі управління високоліквідними оборотними коштами промислового підприємства.

2. Осадчук Н.В. Сучасне визначення ролі оборотних коштів в процесі виробництва // Труды Одесского политехнического университета. — Одесса: ОПУ, 2003 — №1(19) — С. 298 – 300.

3. Осадчук Н.В. Сучасна модель управління високоліквідними оборотними коштами. //Труды Одесского политехнического университета. — Одесса: ОПУ, 2004 - № 1(21) – С. 296 - 300.

4. Осадчук Н.В. Оптимізація руху високоліквідних оборотних коштів на промисловому підприємстві // Наукові праці Донецького національного технічного університету — Донецьк: ДонНТУ, 2003 – вип.68 – С. 96 - 100.

5. Осадчук Н.В. Оптимальний вибір джерел формування високоліквідних оборотних коштів підприємств харчової промисловості // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць ДНУ.— Дніпропетровськ: ДНУ, 2004 – вип.195 – С. 208 - 212.

6. Осадчук Н.В. Стратегічний аналіз в управлінні високоліквідними обіговими коштами підприємства // Вісник соціально-економічних досліджень ОДЕУ. — Одеса: ОДЕУ, 2004. – вип. 16 – С. 216 – 221.

7. Осадчук Н.В. Фінансовий аналіз високоліквідних оборотних коштів підприємства, як фактор підвищення ефективності виробництва на хлібозаводах м. Одеси та Одеського регіону // Тезисы докладов Всеукраинской научно – практической конференции “Менеджмент предпринимательской деяльности”. – Ялта: Таврический национальный университет, 2003. - С.37-39.

8. Осадчук Н.В. Оптимізація управління високоліквідними оборотними коштами підприємства, як фактор підвищення ефективності виробництва на хлібозаводах м. Одеси та Одеського регіону // Матеріали IV Міжнародної науково-практичної конференції “Теорія і практика сучасної економіки”. – Черкаси: Черкаський державний технічний університет, 2003. - С. 110-112.