Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка, організація і управління підприємствами


Олейнікова Людмила Григорівна. Управління операційним прибутком на прикладі підприємств харчової промисловості : дис... канд. екон. наук: 08.06.01 / Національний ун-т харчових технологій. — К., 2006. — 238арк. : рис., табл. — Бібліогр.: арк. 197-208.



Анотація до роботи:

Олейнікова Людмила Григорівна. Управління операційним прибутком на прикладі підприємств харчової промисловості. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2005.

Дисертацію присвячено удосконаленню методик управління операційним прибутком підприємств харчової промисловості. Обґрунтовано необхідність удосконалення управління операційним прибутком на підприємствах харчової промисловості в ринкових умовах. Визначено економічну сутність операційного прибутку в умовах розвитку ринкових відносин. Досліджено передумови розробки методики управління операційним прибутком. Удосконалено класифікацію операційного прибутку. Виділено основні тенденції зміни операційного прибутку підприємств харчової промисловості. Розроблено методику розрахунку зміни прибутку в залежності від коефіцієнту беззбитковості з урахуванням обмежень по потужності, поставкам, фінансовим ресурсам, за сировиною, а також визначено межі значення коефіцієнту маржинального доходу. Удосконалено модель управління всіма складовими об’єктами операційного прибутку, що характеризує роль цього прибутку підприємства в ринкових умовах. Проведено оцінку методики управління операційним прибутком з використанням операційного важеля. Розроблено методику розрахунку натурального обсягу реалізації, що забезпечує досягнення беззбитковості операційної діяльності з урахуванням середньозваженого маржинального доходу, що дозволить підприємствам харчової промисловості планувати і приймати управлінські рішення щодо формування операційного прибутку.

Проведене дослідження дозволило зробити наступні висновки:

1. З урахуванням розглянутих основних характеристик позитивного фінансового результату (прибутку), в самому узагальненому вигляді нами запропонована наступне визначення прибутку. Прибуток підприємства – найважливіша економічна категорія, що забезпечує розширене відтворення на засадах самофінансування; підвищує конкурентоспроможність підприємства; сприяє розвитку науково-технічного прогресу, матеріальної бази, усіх форм інвестування і є основною стратегічною метою і умовою функціонування підприємства в ринковій економіці; є джерелом сплати податків та забезпечує об’єднання інтересів держави, підприємства, працівників, власників;

2. Узагальнивши існуючі підходи до класифікації прибутку, нами пропонуються наступні класифікаційні ознаки, які дозволяють більш повно охарактеризувати прибуток з точки зору: характеру отримання, порядку розрахунку, джерелами формування, видів діяльності, мети визначення, методики оцінки, розміру, повноти та місця відображення.

3. В ринкових умовах господарювання, конкурентоспроможність підприємства залежить від одержаних фінансових результатів і тому максимізацію прибутку ми визначаємо в якості головної стратегічної мети, на основі якої підприємство формує функціональні стратегії, задачі підприємства, пакет замовлень, виробничу програму, облікову політику, перспективні, річні й оперативні плани.

4. Роль прибутку в розвитку підприємства і забезпеченні інтересів його власників і персоналу визначає необхідність ефективного і безперервного управління ним. Управління прибутком є процесом вироблення і ухвалення управлінських рішень по всіх напрямках діяльності підприємства. Управління формуванням прибутку повинно носити комплексний, інтегрований характер. Комплексний характер управління формуванням прибутку відображає необхідність управління всіма складовими операційного прибутку. Для підприємств харчової промисловості запропоновано розширену модель, що визначає роль прибутку підприємства в ринкових умовах як: головну мету підприємницької діяльності; базу економічного розвитку підприємства і держави в цілому; критерій ефективності конкретної виробничої (операційної) діяльності; основне внутрішнє джерело формування фінансових ресурсів підприємства, що забезпечують його розвиток; головне джерело підвищення конкурентоспроможності підприємства, що забезпечене постійним зростанням ринкової вартості підприємства; джерело зростання ринкової вартості підприємства; найважливіше джерело задоволення соціальних потреб суспільства;. основний захисний механізм, що оберігає підприємство від загрози банкрутства.

5. В ринковиих умовах господарювання на підприємствах харчової промисловості при плануванні операційного прибутку необхідно враховувати обмежені матеріальні, фінансові ресурси; основні засоби. Нами запропонована економіко-математична модель максимізації операційного прибутку підприємств, що дозволяє оптимізувати параметри не лише виробництва, а й сукупних витрат, використання виробничих потужностей, фінансових ресурсів та низку інших показників. Дана методика дозволяє більш обґрунтовано приймати управлінські рішення при формуванні і використанні операційного прибутку на підприємстві.

6. Визначення впливу зміни обсягу продажу на прибуток за допомогою коефіцієнта маржинального доходу дозволяє прогнозувати операційний прибуток підприємств харчової промисловості.

7. В ринкових умовах при багатономенклатурному виробництві виникають ситуації, коли при недостатній завантаженості виробничих потужностей залучення додаткових замовлень виправдано, навіть при ціні, величина якої не покриває всіх витрат. Знижувати ціну на такі замовлення можна до її короткострокової нижньої межі.

Інколи залучення додаткових замовлень може бути виправдано, навіть якщо їх оплата не покриває повністю витрат по їх виконанню.

Такі управлінські рішення руйнують традиційні уявлення про те, що в основі ціни неодмінно повинна лежати повна собівартість продукції.

Оцінити впплив зміни ціни на результати діяльності підприємства можна за допомогою аналізу чутливості, що використовує прийом "що буде, якщо". Даний прийом дає відповідь на питання, як зміниться результат, якщо спочатку спроектовані дані не будуть досягнуті або зміниться ситуація з припущеннями. В контексті аналізу співвідношення "витрати – обсяг – прибуток" аналіз чутливості дасть відповіді на питання, яким буде прибуток, якщо показники обсягу реалізації відхиляться від запланованих або яким буде прибуток, якщо питомі змінні витрати зростуть на певний відсоток?

8. Маржинальний дохід відіграє важливу роль в управлінні операційним прибутком підприємств харчової промисловості. З метою задоволення потреб населення відбуваються зміни в асортименті продукції і підприємства при плануванні операційного прибутку повинні ці зміни враховувати шляхом комбінації продажів і середньозваженого маржинального доходу. Розроблена методика розрахунку обсягу реалізації продукції в натуральному вираженні через середньозважений маржинальний дохід забезпечує досягнення точки беззбитковості підприємств.

Одержані наукові результати дозволяють прогнозувати зміни прибутку в залежності від зміни обсягу продаж, фінансових ресурсів, потужності, матеріальних ресурсів , формувати стратегію розвитку, впливати опосередковано на ринкову вартість підприємства і відповідно на його конкурентоспроможність.

Публікації автора:

У наукових фахових виданнях

1. Олейнікова Л.Г. Визначення фінансових результатів підприємства з урахуванням дебіторської заборгованості держави з відшкодування податку на додану вартість // Держава та регіони. Сер.: Державне управління. – 2003. – №1. – С. 84-86.

2. Олейнікова Л.Г. Використання окремих методів податкового планування з метою забезпечення відповідності розміру фінансового результату підприємства // Держава та регіони. Сер.: Економіка і підприємство. – 2003. – №4. – С. 153-156.

3. Олейникова Л.Г. Взаимосвязь «затраты – объем – прибыль» // Бизнес-информ. – 2004. – №7-8 (301-302). – С. 70-72.

4. Олейникова Л.Г. Влияние ценных бумаг на финансовые результаты деятельности предприятий // Бизнес-информ.– 2004. – №5-6. – С. 89-92.

5. Олейнікова Л.Г Роль податкового планування в поліпшенні фінансового результату підприємств // Держава та регіони. Сер.: Економіка та підприємництво. – 2004. – №1. – С. 184-185.

6. Олейнікова Л.Г. Максимізація прибутку – основна мета діяльності підприємства // Держава та регіони. Сер.: Економіка та підприємництво. – 2004. – №3. – С. 142-144.

7. Олейнікова Л.Г. Управління фінансовими результатами в ринкових умовах на прикладі підприємств харчової промисловості // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2005. – Вип. 202. – Т.1. – С. 210-215.

8. Олейнікова Л.Г. Механізм управління конкурентноздатністю // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. Праць. – Дніпропетровськ: ДНУ. – 2004. – Вип. 187, Т. 2 – С. 450-455.

В інших виданнях

9. Олейнікова Л.Г Проблемні питання формування фінансових результатів й ефективності господарської діяльності // Вісник технологічного університету Поділля. Сер.: Економічні науки. – 2004. – Т.2.– С. 209-212.

10. Олейнікова Л.Г. Пошук підприємством оптимальних варіантів формування і використання фінансових результатів своєї діяльності // Вісник технологічного університету Поділля. Сер.: Економічні науки. – 2004. – Ч. 2, Т. 1. – С. 124-127.

Тези та матеріали доповідей

11. Олейнікова Л.Г. Суперечливі питання аудиту фінансово-господарської діяльності підприємств //Актуальні питання удосконалення фінансово-кредитного механізму в Україні: Зб. наук. пр. наук.-практ. конф., (29-30 травня 2003). – Запоріжжя: ЗНТУ, 2003. – С. 263-269.

12. Череп Л.Г. Мировой опыт разгосударствления и приватизации и его значение для Украины // Актуальные вопросы экономической теории: Тез. ученич. науч. конф.(07–30 августа 1995г.). – Одесса: фонд «Евразия» Вашингтон-Киев, 1995. – С. 87-90.

13. Череп Л.Г. Кадровий менеджмент в умовах нової економіки // Актуальні питання удосконалення фінансово-кредитного механізму в Україні: Зб. наук. пр. наук.-практ. конф.(29-30 травня 2002 р.). – Запоріжжя: ЗНТУ, 2002. – Вип. 2. – С. 69-72.

14. Череп Л.Г. Особливості управління фінансовим станом підприємства в умовах ринкової економіки // Наука і освіта – 2002: Матер. V Мінор. наук.-практ. конф. (5-7 березня 2002 р.). – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2002. – Т. 17: Економіка. –С. 24-25.

15. Олейнікова Л.Г. Пошук шляхів максимізації фінансових результатів підприємства // Соціально-економічні проблеми сучасного суспільства, та шляхи їх подолання: Зб. доп. наук.-практ. конф.(30-31 жовтня 2003р.). – Запоріжжя: ЗІДМУ, 2003. – С. 65-66.

16. Олейнікова Л.Г. Роль прибутку в умовах розвитку підприємницької діяльності // Формування управлінського потенціалу суспільного розвитк: Зб. тез доп. наук.-практ. конф. (28-29 жовтня 2004р.). – Запоріжжя: ЗІДМУ, 2004. – Т. 1. – С. 77-79.

17. Олейнікова Л.Г. Методика управління фінансовими результатами на підприємствах харчової промисловості // Дні науки – 2005: Зб. доп. наук.-практ. конф. (15-27 квітня 2005р.). – Дніпропетровськ: ДНУ, 2005. – С. 60-61.

18. Олейнікова Л.Г. Методика управління фінансовими результатами з урахуванням чутливості прибутку на прикладі підприємств харчової промисловості // Розвиток економіки в трансформаційний період: глобальний і національний аспекти: Зб. доп. наук.-практ. конф. (20 квітня 2005р.). – Запоріжжя: ЗНУ, 2005. – Т. 4. – С. 154-156.