Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка, організація і управління підприємствами


Трухан Олександр Леонідович. Внутрішньогосподарська структуризація промислових підприємств (на матеріалах підприємств харчової промисловості) : дис... канд. екон. наук: 08.06.01 / Київський національний економічний ун-т. - К., 2005.



Анотація до роботи:

Трухан О.Л. Внутрішньогосподарська структуризація промислових підприємств (на матеріалах підприємств харчової промисловості). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами. – Київський національний економічний університет, Київ, 2005.

Дисертацію присвячено розробці теоретико-методологічних засад і практичних рекомендацій щодо удосконалення внутрішньогосподарського управління промисловими підприємствами (на прикладі підприємств харчової промисловості). Досліджено економічну сутність, завдання, об’єкти та визначено головні аспекти процесу внутрішньогосподарської структуризації підприємств харчової промисловості на сучасному етапі розвитку економіки. Поглиблено класифікацію виробничо-організаційних структур підприємств за ознакою ступеня децентралізації управління підрозділами.

Проведено ретроспективний аналіз структурних перетворень в галузі харчової промисловості Житомирської області, визначено напрями структуризації харчопереробних підприємств за умов підвищеного динамізму зовнішнього середовища. Розглянуто сучасні форми функціонування структурних підрозділів підприємств як центрів відповідальності за результати господарювання та виявлено перспективи їх застосування на підприємствах харчової промисловості.

Обґрунтовано раціональні виробничо-організаційні форми структуризації підрозділів харчопереробних підприємств. Розроблено модель внутрішньогосподарських економічних відносин для структурних підрозділів підприємств на базі запровадження концепції “внутрішнього підприємництва”. Запропоновано систему показників-індикаторів для оцінки ефективності процесу внутрішньгосподарської структуризації підприємства.

У дисертаційній роботі наведено теоретичне узагальнення і здійснено нове методично-прикладне вирішення наукового завдання щодо удосконалення організаційно-економічного механізму внутрішньогосподарської структуризації підприємств харчової промисловості. Основні науково-практичні результати дослідження дозволили зробити наступні висновки:

1. На основі проведених досліджень уточнено структурну сутність промислових підприємств, як складних відкритих виробничо-організаційних систем. Відкритість підприємства як системи проявляється у необхідності постійного пошуку стійкого стану для розвитку, який визначається балансом між внутрішнім потенціалом і факторами зовнішнього середовища. Встановлено, що потенціал промислового підприємства формується внаслідок взаємодії його елементів (структурних підрозділів) та виражається величиною отриманого синергетичного (суперадитивного) ефекту за рахунок мінімізації витрат і втрачених можливостей. Доведено, що структурний аналіз підприємства як цілісного комплексу взаємодіючих елементів (підрозділів) дозволяє виявити скриті резерви збільшення його внутрішнього потенціалу.

2. Узагальнення наукових підходів щодо дослідження сутності та значення структурного аналізу дало можливість розкрити зміст поняття “внутрішньогосподарська структуризація”, під яким слід розуміти складний динамічний процес по створенню дієздатного підприємства на основі зміни його внутрішньої структури, складових елементів та їх взаємозв’язків. Встановлено, що сутність цього багатогранного процесу полягає в комплексному поєднанні функціонального, елементного та організаційно-економічного аспектів.

3. Існування підвищеної невизначеності зовнішнього середовища і проблем розвитку великих підприємств без втрати позитивного ефекту масштабного виробництва зумовило необхідність врахування цих факторів при проведенні структурних змін на підприємствах харчової промисловості. Результати досліджень засвідчують, що адекватною реакцією на дію вищезазначених факторів є проведення децентралізації повноважень і відповідальності на рівні структурних підрозділів підприємств.

4. Комплексний аналіз показників, що характеризують основні тенденції розвитку та ефективність господарювання підприємств в галузі харчової промисловості, як однієї з головних структуроутворюючих ланок промислового комплексу, виявив невідповідність їх внутрішньої структурної побудови макроекономічним умовам господарювання.

5. З метою раціоналізації внутрішньої структурної побудови підприємств харчової промисловості запропоновано розширити та активно застосовувати різні форми функціонування структурних підрозділів як центрів відповідальності. Результати вибіркової діагностики роботи структурних підрозділів підприємств харчової промисловості Житомирської області показали, що переважна їх більшість має статус центрів витрат, що свідчить про значну внутрішню централізацію підприємств.

6. Доведено, що прогресивними формами функціонування підрозділів підприємств є центри прибутку, доходів, інвестицій, а їх використання в практиці внутрішньогосподарського управління дозволить посилити мотивуючу функцію контролю в децентралізованих, наділених значним ступенем автономії структурних підрозділах, оскільки за таких умов результатами їх роботи стають не тільки витрати, але й отримані ними доходи, прибуток та здійснені капітальні вкладення.

7. Встановлено, що у забезпеченні ефективної роботи децентралізованих підрозділів підприємств харчової промисловості значну роль відіграє механізм формування їх прибутку, алгоритм визначення якого має особливості та відмінності щодо структурних підрозділів, які функціонують в формі центрів розрахункового і реального прибутку.

8. Запропоновано механізм визначення розрахункового прибутку структурних підрозділів підприємств, суть якого полягає в обрахунку доданих витрат виробництва підрозділу і коефіцієнта розподілу прибутку та введенні до алгоритму розрахунку коефіцієнта коригування прибутку, що дозволяє більш оптимально встановлювати залежність між фінансовим результатом підрозділу і його функціональною ефективністю.

9. Розроблено модель розподілу прибутку автономних структурних підрозділів–центрів реального прибутку та інвестицій в залежності від функцій, організаційних форм, внутрішніх і зовнішніх умов господарювання, що ґрунтується на диференційованому підході до визначення бази та механізму відрахувань в централізовані фонди підприємства;

10. Для удосконалення внутрішньої структуризації підприємств запропоновано концепцію “внутрішнього підприємництва”, що передбачає запровадження наступних елементів: внутрішньогосподарських договірних відносин; взаємодії підрозділів з ринком; посилення відповідальності на рівні підрозділів; трансфертного ціноутворення; внутрішніх розрахунків між підрозділами.

11. Розроблено дворівневу систему показників-індикаторів для оцінки результатів роботи структурних підрозділів та визначення ефективності внутрішньогосподарських перетворень підприємств харчової промисловості.

Публікації автора:

У наукових фахових виданнях:

1. Трухан О.Л. Проблеми побудови внутрішнього економічного механізму структурних підрозділів підприємства в ринкових умовах. // Вісник Житомирського інженерно-технологічного інституту: Економічні науки. – Житомир: ЖІТІ, 2002. – №20. – С. 303–309. (0,8 друк. арк.).

2. Трухан О.Л. Система показників-індикаторів ефективності структуризації підприємства. // Вісник Житомирського державного технологічного університету: Економічні науки. – Житомир: ЖДТУ, 2004. – №27. – С. 281–288. (0,7 друк. арк.).

3. Трухан О.Л. Методологічні засади структуризації відокремлених підрозділів підприємств харчової промисловості. // Вісник Житомирського державного технологічного університету: Економічні науки. – Житомир: ЖДТУ, 2004. – №28. – С. 260–269. (0,95 друк. арк.).

4. Трухан О.Л. Форми функціонування внутрішніх структурних формувань підприємств як центрів відповідальності. // Вісник Житомирського державного технологічного університету: Економічні науки. – Житомир: ЖДТУ, 2004. – №29. – С. 317–326. (0,9 друк. арк.).

5. Трухан О.Л. Проблеми розвитку харчової промисловості України в перехідний період. // Вісник Державного агроекологічного університету. – Житомир: ДАУ, 2004. – №2. – С. 300–312. (0,9 друк. арк.).

6. Трухан О.Л. Методологічні засади дослідження структури підприємства на основі системного підходу. // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. – Дніпропетровськ, 2004. – №191. С. 264–270. (0,6 друк. арк.).

В інших виданнях:

7. Трухан О.Л. Формування децентралізованої структури управління як фактор підвищення ефективності діяльності структурних підрозділів підприємства. // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції “Підприємництво в умовах пожвавлення економіки України”. – Житомир: ІПСТ. – 2002. – С. 135–136. (0,1 друк. арк.).

8. Трухан О.Л. Формування внутрішнього економічного механізму підприємств на основі центрів прибутків. // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції “Україна наукова – 2003”. – Дніпропетровськ–Запоріжжя: Наука і освіта. – 2003. – С. 30–32. (0,15 друк. арк.).

9. Трухан О.Л. Проблеми та перспективи розвитку підприємств харчової промисловості в Житомирській області. // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених “Економіка підприємства: проблеми теорії та практики”. – Дніпропетровськ: Наука і освіта. – 2003. – С. 85–87. (0,2 друк. арк.).

10. Трухан О.Л. Формування центрів відповідальності та місць виникнення витрат як об’єктів управлінського контролю. // Матеріали II Міжнародної науково-практичної конференції “Динаміка наукових досліджень – 2003”. – Дніпропетровськ-Київ-Кривий Ріг: Наука і освіта. –2003. – С. 44–45. (0,1 друк. арк.).

11. Трухан О.Л. Організаційно-правові засади формування структурних та відокремлених підрозділів підприємств. // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції “Сучасні проблеми економіки підприємства”. – Дніпропетровськ: Наука і освіта. – 2003. – С. 33–35. (0,15 друк. арк.).

12. Трухан О.Л. Методологічні положення формування внутрішньо-кооперативних відносин на харчових підприємствах. // Матеріали II Всеукраїнської науково-практичної конференції “Економіка підприємства: проблеми теорії та практики”. – Дніпропетровськ: Наука і освіта. – 2004. – С.72–73. (0,1 друк. арк.).

13. Трухан О.Л. Формування економічного механізму взаєморозрахунків між децентралізованими структурними підрозділами підприємств. // Матеріали III Міжнародної науково-практичної конференції “Динаміка наукових досліджень – 2004”. – Дніпропетровськ: Наука і освіта. – 2004. – С.37–39. (0,15 друк. арк.).

14. Трухан О.Л. Організаційно-правова регламентація діяльності структурних підрозділів підприємств. // Тези доповідей Всеукраїнської науково-практичної конференції “Розвиток менеджменту в Україні: реалії, проблеми, перспективи”. – Житомир: ЖДТУ. – 2004. – С. 137–141. (0,3 друк. арк.).